Milestone – 3D geprinte woning

Foto: © Van Wijnen

Samen met de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos gaat Van Wijnen het eerste bewoonbare huis realiseren dat rechtstreeks uit de printer komt rollen.

De woning wordt de eerste van vijf woningen van 3D-geprint beton, die de komende jaren neergezet worden in de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven. De huizen van het project, met de naam Project Milestone, worden na elkaar gerealiseerd, terwijl onderzoek naar de techniek in ontwikkeling blijft voor deze 3D betonprint woningen.

Wereldprimeur

Project Milestone kan met recht om vele redenen als mijlpaal worden gezien. Niet alleen vanuit het oogpunt van de technologie en de bouwers, maar ook vanuit het ontwerp, de gemeente, de toekomstige bewoner en de verhuurder. Als de eerste bewoner de sleutel krijgt, staat er een thuis dat aan alle comfortwensen tegemoet komt. Duurzaam gemaakt en energiezuinig, maar ook een behaaglijk, licht en stil huis. In een fantastische natuurlijke bosrijke omgeving. Lees verder onder de foto.

Milestone

Disruptief

Uiteindelijk zal het project vijf 3D-geprinte huizen tellen, waarbij zowel de technologie van het printen als het ontwerp van de woning steeds complexer zal worden. Wordt de gelijkvloerse eerste woning nog off-site geprint, de twee verdiepingen tellende vijfde woning zal geheel on-site worden vervaardigd.

De ontwikkeling van de 3D-beton printtechniek zal dan ook prachtig waarneembaar zijn. Voor de samenwerkende partners is Milestone echter nadrukkelijk geen experiment. Zij zien de ontwikkeling als een omvangrijke innovatie die disruptief kan zijn voor de (woning)bouwsector. Beton is immers het meest gebruikte bouwmateriaal ter wereld.

Het ontwerp van Houben/Van Mierlo architecten staat niet alleen als een huis, het futuristisch design is er eveneens in geslaagd om tijdloos te zijn. Het ontwerp vloeit voort uit de typische mogelijkheden van de nieuwe techniek. De 3D-printtechniek geeft namelijk vormvrijheid, waar traditioneel beton heel rigide is qua vorm.

Die vormvrijheid is hier gebruikt om een ontwerp te maken waarmee de woningen natuurlijk opgaan in hun bosrijke omgeving, als zwerfkeien. Alsof de woningen zijn achtergelaten en altijd al hebben gestaan in deze bosrijke oase.

Milestone

Cookieinstellingen