Gemeente onderzoekt of liggende treurwilg behouden kan blijven

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Wie regelmatig in de omgeving van het monumentale stadspark van Sittard wandelt kan het onmogelijk zijn ontgaan dat er een ingrijpende bomenkap plaatsvindt.

Langs de Keutelbeek tussen de Molenweg en de Agricolastraat zijn tientallen bommen gekapt in verband met de herinrichting van het beekdal door Waterschap Limburg. Ook langs de roeivijver worden bomen gekapt. Daar gebeurt dat vooruitlopend op de restauratie van de roeivijver, een onderdeel van het groot onderhoud aan het stadspark in opdracht van de gemeente.

Het kappen van bomen gaat mensen aan het hart, ook als er een goede reden voor is en ook als men weet dat voor de gekapte exemplaren straks nieuwe terugkomen. Maar soms staat er ergens een boom die voor mensen uit de omgeving echt een grote emotionele waarde heeft, zoals de bekende liggende treurwilg aan de zuidoostelijke oever van de roeivijver, dicht bij de Broekstraat. Een op de stam geschilderd oranje nummer geeft aan dat deze markante boom op de lijst staat om het veld te ruimen.

De voorgenomen kap leidt dan ook tot veel reacties op social media. Reden voor wethouder Leon Geilen om te besluiten de kap voorlopig uit te stellen. “De treurwilg staat op de kaplijst vanwege de restauratie van de roeivijver. De boom is vergroeid met de bodem van de vijver en is bovendien op enkele plaatsen rot en daardoor onveilig. Gelet op de vele reacties gaan we nu bekijken of het technisch en qua veiligheid mogelijk is om deze treurwilg te behouden en wat dat betekent voor de restauratie van de vijver,” zo valt te lezen op de Facebookpagina van de gemeente Sittard-Geleen.

Reacties