Oefening Defender Europe: Amerikanen steken de Maas over

Foto: US Army

Vanaf 10 maart arriveert een complete Amerikaanse gevechtsbrigade in Nederland voor de oefening Defende Europe 2020.

1250 militairen landen op vliegbasis Eindhoven en tegelijkertijd arriveren honderden M1 Abrams-tanks, pantservoertuigen en containers in drie schepen in Vlissingen. Vanaf daar verplaatsen ze door Nederland om richting Oost-Europa te gaan. Samen met de Britse landmacht ondersteunt de Nederlandse krijgsmacht de Amerikaanse troepenverplaatsing.

75 jaar later steken Amerikaanse militairen opnieuw de Maas over

Als onderdeel van de oefening steken de Amerikanen 75 jaar na de bevrijding van Nederland opnieuw de Maas over. Dit keer over een pontonbrug van de Nederlandse landmacht.

‘Defender Europe 2020’: grootste oefening in 25 jaar

De verplaatsingen zijn onderdeel van de oefening Defender Europe 2020. Met deze oefening test de VS hoe snel zij drie gevechtsbrigades vanuit Amerika richting Europa kan ontplooien en zo snel te reageren op een eventuele dreiging. Vanuit de VS verplaatsen 20.000 militairen hun materiaal naar verschillende zee-en luchthavens in Europa. Van daaruit gaan ze naar oefeningen in verschillende Europese landen. Ook nemen 9.000 al in Europa gestationeerde Amerikanen en 8.000 militairen uit 18 Europese landen deel. Met in totaal ruim 37.000 deelnemende militairen is Defender Europe 2020 de grootste legeroefening in Europa in 25 jaar. Naast Nederland komen de Amerikanen aan in België, Duitsland en Estland. De oefeningen vinden plaats in Duitsland, Polen en de Baltische staten. Ook de 250 Nederlandse militairen momenteel ingezet in Litouwen voor de ‘enhanced Forward Presence’ (eFP) gevechtsgroep van de NAVO, nemen deel aan de oefening. Defender Europe 2020 duurt tot in juli, waarna de Amerikanen weer terugkeren naar hun thuisbases.

Nederlandse Defensie volop ingezet ter ondersteuning

Voor deze operatie levert Nederland ondersteuning op basis van NAVO-afspraken. Deze steun aan bondgenoten op eigen grondgebied heet Host Nation Support. Alle krijgsmachtdelen zijn hierbij betrokken. Het haventerrein in Vlissingen is gedurende de operatie omgetoverd tot een Tijdelijk Militair Object (TMO). Het terrein wordt beveiligd door bewapende militairen en de marine patrouilleert met snelle speedboten in de haven. Marineduikers inspecteren de kades waar de transportschepen aanleggen. De Koninklijke Marechaussee begeleidt de konvooien. Voor de legering van de militairen richt de luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht een tentenkamp in compleet met slaap-en eetzalen. Ook leveren diverse ondersteunende en logistieke onderdelen van Defensie een bijdrage. De Host Nation Support operatie wordt gecoördineerd vanuit het recent opgerichte Territoriaal Operatiecentrum (TOC) van de landmacht, in Amersfoort.

75 jaar later steken Amerikanen opnieuw de Maas over

De Amerikaanse eenheid die door Nederland trekt is de 2e Brigade van de 1e Pantserdivisie. Deze eenheid is gestationeerd in Fort Bliss in de staat Texas. De 104e Logistieke Brigade van de Britse landmacht, faciliteert de Amerikaanse troepenverplaatsing. De brigade, gelegerd in South Cerney, bemant de havens in België, Nederland en Duitsland waar de Amerikaanse schepen aanmeren en ondersteunt de konvooien richting Oost-Europa.

De verplaatsingen door Nederland vinden plaats tussen 12 en 29 maart. Daarbij verplaatst een deel van de Amerikaanse brigade over de weg richting het Limburgse Grubbenvorst, waar zij als onderdeel van de oefening de Maas oversteken. Nederlandse geniesoldaten van de landmacht plaatsen hiervoor op 26 maart een pontonbrug over de rivier. De scheepvaart op de rivier wordt hiervoor tijdelijk gestremd. Zo steken 75 jaar na onze bevrijding opnieuw Amerikaanse militairen de Maas over, om daarna verder richting het oosten te trekken.

Cookieinstellingen