Maaseik blaast onder meer halfvastenstoet af vanwege coronavirus

Foto: Michielverbeek / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)

Er zijn in de Limburgse grensregio nogal wat verschillen in aard en omvang van maatregelen die worden afgekondigd om de coronacrisis het hoofd te bieden.

En dat roept natuurlijk de vraag op waarom in deze regio niet één lijn wordt getrokken. In de regio Heinsberg zijn sinds de heftige uitbraak van het coronavirus aldaar alle kinderdagverblijven en scholen dicht, maar een steenworp verderop – in Nederland – zijn alle scholen en kinderdagverblijven nog gewoon open. Een gisteren door PVV ingediende motie om de Nederlandse scholen per direct te sluiten werd door de Tweede Kamer verworpen.

In België gaan cafés en restaurants voorlopig – in elk geval tot 3 april – op slot. In het onderwijs worden lessen geschrapt. De scholen blijven echter open in verband met kinderopvang voor ouders die in de zorgsector werken. Verder wordt thuiswerk zo veel mogelijk aanbevolen.

Burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere heeft na overleg met het schepencollege in het kader van de strijd tegen het coronavirus een aantal maatregelen afgekondigd. Met onmiddellijke ingang geldt in de Belgische grensplaats een algemeen verbod op alle bijeenkomsten (onder andere evenementen, eetdagen, erediensten) indoor en outdoor waarbij mensen enige tijd samen doorbrengen. Het verbod geldt voorlopig tot en met 31 maart 2020.

Onder dit algemeen verbod valt uiteraard de carnavalsstoet die op 22 maart – halfvasten – door de straten van Maaseik zou trekken. Ook zijn alle activiteiten van sportverenigingen, jeugdverenigingen, seniorenverenigingen en socio-culturele verenigingen stilgelegd. Verder geldt er een verbod op fuiven, markten en kermissen en wordt het après ski-evenement Eisbear op de Markt in Maaseik, dat nog tot en met zaterdag zou duren, per direct gestaakt.

Verder worden een aantal plaatsen gesloten waar doorgaans veel mensen bijeen komen, zoals de sporthallen in Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren; cultuurcentrum Achterolmen en cultureel centrum Neeroeteren; de diverse ontmoetingshuizen in de gemeente en zwembad IC Aquadroom. Verder focussen bibliotheek, academie en andere diensten zich op hun kerntaak. De toegang tot het jeugdhuis d’Ambi en Fuego wordt beperkt tot maximum 50 personen.

De burgemeester raadt verder privéfeesten (trouw-, familiefeesten en koffietafels) met meer dan 50 personen die doorgaan in privézalen ten strengste af en dit voorlopig tot en met 31 maart 2020.

Cookieinstellingen