Spervuur van vragen aan burgemeester Hans Verheijen

Burgemeester Hans Verheijen online in gesprek met kinderen van Petje af Zuid-Limburg
Foto: screenshot videochat met Zoom

Vanmiddag organiseerde Petje af Zuid-Limburg een online chat met onder andere de nieuwe burgemeester van Sittard-Geleen, Hans Verheijen.

Petje af Zuid-Limburg is een school waar kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar leren door excursies en door het volgen van lessen die worden gegeven door gastdocenten, die komen vertellen over hun beroep.

In verband met de coronacrisis heeft Petje af Zuid-Limburg alle bijeenkomsten voorlopig geschrapt en in plaats daarvan vinden de lessen nu online plaats, zodat ze door de kinderen thuis kunnen worden gevolgd. Zo steken ze toch een heleboel op zonder dat ze bij elkaar hoeven te komen, netjes zoals dat hoort volgens de richtlijnen van het RIVM.

Vandaag was psychologe Nicole van Dijke de eerste gastdocent. Zij vertelde over haar werk met jonge kinderen, beantwoordde vragen en liet de kinderen bij wijze van illustratie een aantal testjes doen. Die hadden alles met concentratievermogen te maken. Een van de eerste vragen van de kinderen was dan ook “wanneer komt de burgemeester in beeld?”, want dat was toch wel het spannendste moment van de eerste online les van Petje af Zuid-Limburg.

En toen Hans Verheijen eenmaal virtueel aanschoof – hij werkte vandaag thuis in Wijchen – regende het vragen. Algemene vragen, zoals “hoe word je burgemeester?” (dat is niet zo moeilijk); “heb je altijd burgemeester willen worden?” (eerst wilde ik huisarts worden, maar ik kon toch niet zo goed tegen bloed en toen ik een jaar of 19 was wist ik het: ik wil burgemeester worden); “waar ben je niet goed in?” (voetballen); “waar ben je wel goed in?” (mensen verbinden, spanningen oplossen); “wat was de leukste opening of onthulling die je ooit hebt gedaan?” (een gedenk kei voor een Joodse verzetsstrijder onthullen bij 75 jaar bevrijding Wijchen); “hoe lang ben je al burgemeester?” (13,5 jaar); “hoe ziet een werkweek van de burgemeester er uit?” (altijd een volle agenda) en wat is het minst leuke aan het burgemeesterschap?” (ook in je vrije tijd zit je in een glazen kastje, maar daar wen je aan).

“Maar het leukste aan het burgemeester zijn is het ontmoeten van en in gesprek gaan met mensen, om te achterhalen wat er beter kan en moet in de gemeente.” Zo zei hij. Helaas is daar vanwege de coronacrisis in die eerste tien dagen burgemeesterschap in Sittard-Geleen nog geen tijd voor geweest. “En ook het uitreiken van koninklijke onderscheidingen is erg leuk om te doen.”

Vragen over de coronacrisis ontbraken uiteraard evenmin. Op “wanneer kunnen we weer naar school?” luidde het eerlijke antwoord “dat weet ik niet, maar ik denk dat we hier nog heel veel weken mee te maken zullen hebben” en verder liet hij weten dat er nog geen boetes zijn uitgedeeld aan mensen die geen anderhalve meter afstand van elkaar bewaren, maar dat mensen daar wel op worden aangesproken.

Maar er waren ook minder voor de hand liggende vragen, zoals die over welke rol de burgemeester speelt bij het opleggen van een huisverbod en of hij daarbij nooit twijfelde of hij wel de goede beslissing nam. Daarop legde hij uit dergelijke beslissingen nooit op eigen houtje te nemen, maar altijd in overleg met politie, psycholoog en soms ook een psychiater en dat er altijd wordt gekeken naar het vervolgtraject in de vorm van zorgverlening. En dat het opleggen van een huisverbod altijd een moeilijke beslissing is.

Van een geheel andere orde was dan weer de vraag over de gevaren van het 5G-netwerk. Daar verwees de burgemeester naar de adviezen van de overheid, die altijd tot stand komen door eerst een aantal experts te raadplegen.

Een ander wilde weten of de burgemeester de stad kindvriendelijker wilde maken Daarop beloofde hij goed te zullen bekijken hoe het beleid met betrekking tot speelplekken er uitziet.

En op de vraag “wat wil je als burgemeester bereiken” luidde het antwoord dat we – ook al wonen we binnen de gemeente op verschillende plekken toch meer moeten ervaren dat we samen één gemeente zijn en dat we als economische motor van de provincie een rol spelen in de regio. “Daar moeten we ons ook naar gedragen.”

Waarom de keuze op het burgemeesterschap van Sittard-Geleen was gevallen was niet zo lastig: hij wilde graag terug naar Limburg, want hij had goede herinneringen aan de provincie waar hij voordat hij burgemeester werd met plezier heeft gewerkt. En is het natuurlijk een boeiende stad én het is de economische motor van de provincie.

Verder liet hij weten druk op zoek te zijn naar een woning in de gemeente, want als burgemeester hoor je te wonen in de stad waarvan je burgemeester bent. “Dat moet binnen een jaar gebeurd zijn.”

Ter afsluiting van deze eerste kennismaking stelde de burgemeester voor om de sessie nog eens live over te doen met alle kinderen samen wanneer alles weer normaal is. En daarmee kwam een einde aan de eerste en leerzame online bijeenkomst van Petje af Zuid-Limburg.

Kijk voor meer informatie over Petje af Zuid-Limburg en komende virtuele/online bijeenkomsten op de Facebookpagina van Petje af Zuid-Limburg.

Reacties