Ook komende drie zondagen live uitzending Heilige ‘stille’ Mis

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De eerste Heilige ‘stille’ Mis, die afgelopen zondag werd uitgezonden vanuit de Sint Rosakapel in Sittard, bleek in een grote behoefte te voorzien.

De via internet te volgen livestreams kregen 7000 bezoekers en in de avond kwamen er daar via de uitzending door omroep Bie Ós nog de nodige bij. Reden voor het Sint Rosa Comité om de zondagse Heilige ‘stille’ Mis tenminste de komende drie zondagen een vervolg te geven.

Daarover stuurde het comité onderstaand persbericht.


“H. Rosa, Patronesse, Schuts van Sittards stad en volk.
Blijf in alle nood en zorgen, ons tot voorspraak en tot tolk.”

In de tweede helft van de 17de eeuw werd Sittard en omgeving geteisterd door een dysenterie-epidemie, waardoor veel doden te betreuren waren. De paters Dominicanen die zich in 1626 in Sittard gevestigd hadden en een bloeiende onderwijsinstelling exploiteerden, waren tevens werkzaam in Peru in Zuid-Amerika daardoor bekend met deze eerste niet-Europese zalige en later heilige St. Rosa. Zij adviseerden de bevolking van Sittard, Rosa als voorspreekster aan te roepen, tegen de dodelijke dreiging van deze epidemie. Het stadsbestuur nam dit advies aan en beloofde – als de epidemie zou wijken – Rosa tot stadspatrones uit te roepen.

Voorts beloofden zij op het hoogste punt van Sittard – op de Kollenberg – een kapel ter ere van St. Rosa te bouwen en ieder jaar een processie te houden.

Omdat de corona-pandemie nog steeds onze stad bedreigt heeft Deken Wilbert van Rens samen met het St.-Rosacomité, Gemeente Sittard-Geleen, Stichting Zitterd-Same en de Ziekenhuis Omroep Sittard samen besloten om de komende drie zondagen om 10:00 uur een Heilige “stille” Mis te blijven opdragen in de St.-Rosakapel in Sittard. Na het bericht vanuit het Bisdom dat zelfs alle diensten door de week zijn geschrapt, beschikt de Rosakapel vanaf 29 maart tot zeker 1 mei over de faciliteiten om U in deze vastentijd richting Palmpasen en het Hoogfeest van Pasen te voorzien van Heilige “stille” Missen en kunnen we Stadpatrones H. Rosa weer om hoop, genezing en bescherming van onze stad vragen.

Deze Heilige Mis is de komende drie zondagen vanaf 10:00 uur rechtstreeks te volgen via TVEllef (kanaal 48), op de Facebookpagina van het St.-Rosa-Comité, op www.sintrosasittard.nl of www.webcamsittard.nl en via YouTube. Via de Ziekenhuis Omroep Sittard worden de patiënten in het Zuyderland ziekenhuis in Geleen live bereikt.

De herhalingen van de live uitgezonden H. Mis zijn vanaf zondag 29 maart om 19:00 uur te zien op televisie via de kanalen van Bie ós Mijnstreekomroep:

  • Ziggo: digitaal 41 en 45
  • KPN, XS4ALL: 1405 (Sittard-Geleen en Beek), 1372 (Stein)
  • Telfort: 1405 of 2140 (Sittard-Geleen en Beek), 1372 (Stein)
  • T-Mobile, Vodafone: 799 (Stein)
  • OnsBrabant.net: 2095 (Stein)

Als speciale intentie zal gebeden worden voor de mensen die inmiddels aan het coronavirus zijn overleden of in behandeling zijn en voor kracht en steun aan allen die in de vitale beroepen werkzaam zijn en juist nu extra kwetsbaar zijn en onze steun nodig hebben.

Het St.-Rosacomité volgt vanzelfsprekend de aanwijzingen van de Gemeente Sittard-Geleen en het RIVM op en daarom zal het gebied rond de Rosakapel ten behoeve van deze H. Mis tijdelijk niet toegankelijk zijn voor publiek. De organisatoren vragen u uitdrukkelijk om de aankomende 3 weken op zondag 10:00 uur niet naar de Rosakapel te komen voorafgaande aan of gedurende de Heilige Mis. Wij vertrouwen op uw begrip om de veiligheid van U en onze vrijwilligers te waarborgen.

Tevens zal de St.-Rosakapel tot zeker 1 mei van 10:00-17:00 uur van donderdag tot en met maandag haar deuren openstellen. Het Comité zal deze periode offerkaarsen branden om zo steun aan de Heilige Rosa te vragen en zal op veler verzoek U ook de mogelijkheid bieden om noveenkaarsen online te bestellen en te laten branden in de Rosakapel. Dit kunt U doen door een e-mail te sturen aan [email protected]. Zodra uw kaars geplaatst en aangestoken is door onze comitéleden, ontvangt u per e-mail of post een gebedsprentje van Sint Rosa.

Wilt u een noveenkaars voor thuis? Dan is deze volgens de richtlijnen verkrijgbaar bij het Shell-tankstation aan de Dr. Nolenslaan voor vijf euro per kaars. Hier kunt u tevens de gezegende St. Rosaspeld verkrijgen. Door de speld te dragen tonen we saamhorigheid onder de bevolking.

Stichting Zitterd-Same en het St.-Rosacomité roepen websites, online platforms, radiozenders en lokale omroepen op om deze H. Mis op zondag morgen 10:00 uur live uit te zenden. Om de link voor de live-uitzending kosteloos te ontvangen, kan een e-mail gestuurd worden naar [email protected].

Gebed van bisschop Harrie Smeets

Ook bisschop Harrie Smeets bezocht de Sint Rosakapel om er een kaarsje op te steken en onderstaand gebed uit te spreken.

Reacties