Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de partneralimentatie?

Foto: CC0

Naast vragen over het betalen/ontvangen van kinderalimentatie bestaan er ook veel over betalen/ontvangen van partneralimentatie.

De juristen van KampsVanBaar Advocaten in Sittard laten er in onferstaand artikel hun licht over schijnen.

Ondernemers zien zich geconfronteerd met een teruglopende omzet, werknemers zien een terugloop in uren, in inkomsten en contracten worden (soms) niet meer verlengd. Het coronavirus heeft dan ook een behoorlijke weerslag op de inkomsten van alimentatieplichtige en alimentatiegerechtigde. Wat als u niet meer kunt rondkomen? Kunt u de hoogte van de alimentatie laten wijzigen gedurende deze crisis?

Uitgangspunt van partneralimentatie

De wetgever bepaalt in artikel 1:81 Burgerlijk wetboek dat echtgenoten (hierna: zal met echtgenoten ook bedoeld worden geregistreerd partners) verplicht zijn elkaar het nodige te verschaffen. Het is deze verplichting die na de echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap wordt voortgezet. Deze verplichting kan niet in huwelijkse voorwaarden worden uitgesloten. Bij echtscheiding of ontbinding kan de echtgenoot die niet voldoende inkomsten heeft om te voorzien in zijn levensonderhoud de rechtbank – mits hij deze in redelijkheid niet kan verwerven – verzoeken om ten laste van de andere echtgenoot een uitkering tot levensonderhoud toe te kennen.

Alimentatieplichtige met betalingsproblemen

Hoewel het gebrek aan inkomen uiterst vervelend is moet een alimentatieverplichting zoals deze is afgesproken, overeengekomen of is vastgelegd bij beschikking van de rechtbank worden nagekomen. Dat betekent dat u niet eenzijdig kunt beslissen om de alimentatie te verlagen of volledig te stoppen met betalen. De alimentatiegerechtigde kan – indien de alimentatie bij beschikking is vastgelegd – zelfs rechtsmaatregelen treffen door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) of de deurwaarder in te schakelen. Er kan dan zelfs beslaglegging volgen. In de tussentijd loopt de verplichting tot het betalen van de alimentatie gewoon door en loopt de achterstand op.

Het advies luidt dan ook altijd om bij betalingsonmacht contact op te nemen met de ex-partner. Ga open, eerlijk maar vooral transparant het gesprek aan. Houd rekening met elkaar door u in de ander te verplaatsen. Probeer afspraken te maken over een tijdelijke verlaging of het tijdelijk stopzetten van de alimentatie. Wij adviseren om deze afspraken in ieder geval schriftelijk, eventueel per e-mail, vast te leggen. Dit betekent dat u de gemaakte afspraken duidelijk verwoordt in een e-mail en de ander per e-mail bevestigt dat dit de gemaakte afspraken zijn.

Komt u er samen niet uit? Neem contact met ons op en we kijken dan samen met u naar passende vervolgstappen.

Alimentatiegerechtigde geconfronteerd met betalingsproblemen van alimentatieplichtige

Een alimentatieverplichting moet zoals deze is afgesproken, overeengekomen of is vastgelegd bij beschikking worden nagekomen. De ex-partner kan daardoor niet eenzijdig beslissen om de alimentatie te verlagen of om volledig te stoppen met betalen. Gebeurt dit toch dan kunt u ervoor kiezen om – indien de alimentatie bij beschikking is vastgelegd –rechtsmaatregelen te laten treffen door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) of de deurwaarder in te schakelen. Er kan dan zelfs beslaglegging volgen. In de tussentijd loopt de verplichting tot het betalen van de alimentatie gewoon door en loopt de achterstand op. U dient er echter rekening mee te houden dat de alimentatieplichtige waarschijnlijk vanwege een terugloop in inkomsten heeft gehandeld. Het kan dan ook een hele tijd duren voordat u alsnog de achterstallige alimentatie ontvangt.

In principe ligt het initiatief tot een wijziging van het bedrag aan alimentatie bij de alimentatieplichtige. Krijgt u een dergelijk verzoek en weet u niet of het noodzakelijk is om nieuwe afspraken te maken? Of twijfelt u aan de hoogte van het nieuwe bedrag? Neem dan contact met uw advocaat op om de hand van de huidige inkomsten te kunnen bekijken waar u aan toe bent.

Alimentatiegerechtigde met een (hogere) behoefte vanwege verminderde inkomsten

Bij het berekenen van partneralimentatie wordt bij de hoogte van de (aanvullende) behoefte steeds rekening gehouden met het zelf te verwerven inkomen. Op het moment dat uw inkomsten dalen ten opzichte van het netto gezinsinkomen voor echtscheiding of ontbinding dan heeft u mogelijk nu behoefte aan een hogere partneralimentatie. U dient er echter wel rekening mee te houden dat mogelijk ook het inkomen van uw ex-partner tussentijds is gewijzigd. Bij een herberekening van partneralimentatie wordt gekeken naar het huidig inkomen van beiden. Dat betekent dat ook inkomensverschuivingen aan de zijde van de ex-partner moeten worden meegenomen.

Aanspraak op partneralimentatie – wijziging van omstandigheden

Indien u gedurende de echtscheiding of ontbinding géén afspraken heeft gemaakt over te betalen partneralimentatie dan kan het zijn dat u er mogelijk alsnog aanspraak op kunt maken. Om te kunnen bepalen of dit zo is, is allereerst de wettelijke alimentatietermijn uit artikel 1:157 (nieuw en oud) BW bepalend.

Indien ex-partners wel afspraken hebben gemaakt of de rechtbank een uitspraak heeft gedaan over partneralimentatie kunnen deze altijd in onderling overleg worden gewijzigd. Overeengekomen wijzigingen zijn rechtsgeldig maar leveren zonder een gerechtelijke procedure géén executoriale titel op. Dat betekent dat als de ex-partner de afspraken niet nakomt u eerst een gerechtelijke procedure moet starten ter verkrijging van een executoriale titel waarmee de deurwaarder of het LBIO aan de slag kan.

Werkt uw ex-partner niet mee aan een wijziging, dan resteert enkel een gerechtelijke procedure tot vaststelling of wijziging van de partneralimentatie. Om een alimentatiebijdrage in een gerechtelijke procedure te kunnen wijzigen dan moet er sprake zijn van gewijzigde omstandigheden. Het wegvallen van inkomsten door de gevolgen van het coronavirus is een wijziging die ervoor kan zorgen dat de alimentatie niet meer voldoet aan de wettelijke maatstaven. Wilt u weten of u nog aanspraak kunt maken op een bijdrage in het levensonderhoud? Zoek de beschikking (uitspraak van de rechtbank) en/of echtscheidingsconvenant op en neem contact met ons op.

Neem voor meer informatie contact op met mr. Natalie Statnik of mr. dr. Caroline Habets van KampsVanBaar Advocaten. Zij helpen u graag! U kunt hen bereiken per e-mail: [email protected] of [email protected], of telefonisch op 046 420 56 60.

KampsVanBaar Advocaten

KampsVanBaar Advocaten
Wilhelminastraat 25
6131 KL Sittard
046 420 56 60

Cookieinstellingen