Rutte: “geen grote nieuwe besluiten, maar: Hou vol!”

Foto: beeldcitaat NOS

Minister-president Mark Rutte had vanavond tijdens een persconferentie rond de coronacrisis drie boodschappen voor Nederland.

Als eerste liet hij weten trots te zijn op de Nederlanders – uitzonderingen daargelaten – die zich het afgelopen weekend ondanks het stralende weer goed hebben gehouden aan de beperkende maatregelen. “We hebben dit dus voor elkaar over,” zo zei hij. Het aantal besmettingen daalt, maar dat houdt ook een kans op verslapping in en dat zou een grote fout zijn.

En daarmee kwam hij aan zijn tweede boodschap van de persconferentie: “Houd vol, blijf ook komende tijd zoveel mogelijk thuis, ook met Pasen en neem niet onnodig deel aan het (grens)verkeer”. “Bleiben Sie zuhause” en “Restez à la maison”, zo klonk het voor de Duits- en Franstalige toeristen.

Als derde punt roerde hij een toekomstige exit-strategie aan, maar hij onderstreepte daarbij ook dat het op dit moment nog veel te vroeg is om te verwachten dat met de uitvoering daarvan snel begonnen kan worden. Bedrijven, scholen en instellingen moeten wel alvast gaan nadenken over “het nieuwe normaal in de anderhalve-meter samenleving”, zodat – als het moment daar is – stapsgewijs kan worden teruggekeerd naar een normale situatie. “Een intelligente weg terug uit een intelligente lockdown”, zo noemde de minister-president dat, daarbij nog eens aangevend dat het een proces van lange adem wordt en waarbij wetenschappelijke inzichten leidend zijn.

Rutte: gezondheid en economie zijn twee kanten van dezelfde medaille

Minister Hugo de Jonge stond vervolgens kort stil bij de enorme prestatie die werd geleverd door het aantal IC-bedden naar 2500 te verhogen.

Verder gaf hij aan dat er steeds meer mensen ook buiten de ziekenhuizen, zoals in zorginstellingen, worden getest. Maar ook dat er intensiever onderzoek moet worden gedaan naar de verspreiding van besmettingen. Daarvoor bekijkt de overheid momenteel of het mogelijk is om twee apps in te zetten. De eerste is bedoeld om mensen te waarschuwen dat ze in contact zijn geweest met iemand die was besmet of besmet is geraakt. Die app wordt alleen toegepast als daarmee de privacy van de gebruiker niet in het geding komt.

Wanneer de app aan iemand meldt dat hij of zij in contact is geweest met een besmet persoon wordt hij of zij geacht 14 dagen in quarantaine te gaan. In dat geval komt de tweede app in beeld, zoals die is ontwikkeld door het OLVG in Amsterdam en waarmee patiënten contact met hun huisarts kunnen onderhouden over hun gezondheidstoestand.

De Jonge gaf aan dat dit systeem alleen goed werkt als er zoveel mogelijk mensen aan meewerken. Hij kon nog niet aangeven of het gebruik van de eerste app verplicht kan worden gesteld, of dat er in eerste instantie mee proef gedraaid wordt, bijvoorbeeld in een bepaalde regio. Hij zei tevens dat de toepassing van beide apps momenteel nog in onderzoek is en dat hierover meer informatie zal volgen.

Cookieinstellingen