The Lancet: Geen bewijs werking hydroxychloroquine tegen COVID-19

Foto: CC0

Het hoog aangeschreven medisch vaktijdschrift The Lancet publiceerde vrijdag een nieuw onderzoek naar de werking van hydroxychloroquine en chloroquine tegen het SARS-CoV-2, het nieuwe coronavirus.

Beide geneesmiddelen bestaan al langer en worden gebruikt tegen malaria en reuma. Ze worden door sommige artsen ook gebruikt omdat ze zouden helpen bij de behandeling van COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Uit het onderzoek in The Lancet blijkt niet dat deze medicijnen bijdragen aan de genezing van COVID-19 patiënten. Het lijkt er zelfs eerder op dat gebruik van deze medicijnen de kans op overlijden verhoogt. De onderzoekers schatten de kans dat patiënten die deze medicijnen krijgen toegediend overlijden aan COVID-19 maar liefst 45 procent hoger dan zonder deze medicijnen.

De onderzoekers bekeken de gegevens van in totaal 96.000 patiënten van 671 ziekenhuizen, verspreid over de hele wereld. Daarvan ontvingen er 14.888 een behandeling met chloroquine of hydroxychloroquine, al dan niet in combinatie met antibiotica.

Cookieinstellingen