Omwonenden Gemmaklooster tegen bomenkap

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Omwonenden van het Gemmaklooster, en dan met name bewoners van de Beukeboomweg en de Charles Beltjenslaan, zien aanvraag voor een kapvergunning van een zestiental bomen achter het voormalige Gemmaklooster niet zitten.

Nou is niet mogelijk om tegen een aangevraagde vergunning bezwaar aan te tekenen of een zienswijze in te dienen, want dat kan pas wanneer er een besluit is genomen om de aangevraagde vergunning al dan niet te verlenen. De omwonenden willen echter al voordat er een besluit wordt genomen duidelijk maken dat de aanvraag in de directe woonomgeving van het voormalig Gemmaklooster voor veel beroering zorgt.

In het voormalige Gemmaklooster huisvest Nobamacare sinds vorig jaar ouderen die zorg nodig hebben. De bomenkap is nodig om het aantal parkeerplekken achter het voormalige klooster (te bereiken via de Beukeboomweg) uit te breiden voor de medewerkers van Nobamacare en voor leveranciers. En dat verbaast de omwonenden omdat de initiatiefnemers bij de presentatie van de plannen van Nobamacare expliciet stelden dat het aantal beschikbare parkeerplaatsen met zekerheid zou volstaan.

Als verdere argumenten tegen de kap van het bosje wordt aangevoerd dat bomenkap niet van deze tijd is; dat de bomen een uniek stukje bos in de omgeving vormen met een voor een stedelijk gebied uitzonderlijke biodiversiteit; dat verdere verstening van de omgeving alleen maar bijdraagt aan extra wateroverlast en dat minder groen ten koste gaat van de leefbaarheid bij een van de drukste kruispunten van de stad (Leyenbroekerweg-Engelenkampstraat).

Volgens de indieners van de brief zijn er voldoende parkeerplaatsen op loopafstand (150 meter) beschikbaar op het parkeerterrein bij de appartementen op de hoek van de Leyenbroekerweg en de Engelenkampstraat. Het is volgens hen dan ook niet nodig om het aantal parkeerplaatsen aan de achterzijde van het klooster uit te breiden en daarvoor bomen te rooien.

Cookieinstellingen