Restauratiewerk aan toren Grote Kerk Sittard kan nu echt van start

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De afgelopen weken bouwden medewerkers van de LSB Groep een solide steiger rond de toren van de Grote Kerk van Sittard.

De steiger is nodig om de restauratiewerkzaamheden aan het metselwerk, mergelstenen en diverse ornamenten van een van ’s lands markantste kerktorens op een veilige manier uit te kunnen voeren. De steiger is stevig op 600 punten aan de toren verankerd. De bouw van het ruim 116 ton zware gevaarte startte begin april. De steiger telt in totaal 8 kilometer aan steigerpijpen. De steigerconstructie is grondig doorgerekend en volledig veilig bevonden, zo meldt Peter Jacobs van LSB Groep, de bouwer van de steiger. Bovendien wordt de steiger elke twee weken aan een grondige inspectie onderworpen.

De steiger is nu klaar en dat betekent dat het eigenlijke werk, de restauratie van het metselwerk en mergel, door de firma Woudenberg nu kan beginnen. Aan het project is een proces van jaren voorafgegaan, zo vertelt architect Hay Verbruggen. “Eerst komen er meldingen binnen dat er stukjes steen van de toren vallen. Een teken dat het tijd is voor een grondige inspectie van de toren. Vervolgens ga je plannen maken en doorrekenen. En als het moment daar is dat met de uitvoering van de werkzaamheden kan worden begonnen blijk je zo een paar jaar verder te zijn.”

De eerste fase van de restauratiewerkzaamheden aan de kerk, die 35 jaar geleden een laatste restauratiebeurt heeft gehad, is achter de rug. In de tweede fase komt de toren aan de beurt. De werkzaamheden moeten in december zijn afgerond.

Om de start van het eigenlijke restauratiewerk aan de toren officieel te markeren onthulden de vertrekkende en de komende deken van Sittard gezamenlijk een banner aan de steiger. De vertrekkende deken Van Rens sprak het vertrouwen uit dat het restauratieproject bij zijn opvolger, deken Rob Merkx, in goede handen is. Merkx heeft in zijn loopbaan al vaker met restauratieprojecten te maken gehad.

De kosten van de restauratie aan de Sint Petruskerk belopen ongeveer anderhalf miljoen euro. De helft van dat bedrag is nodig voor reparatiewerkzaamheden aan de voor Sittard zo beeldbepalende toren, die met zijn 83 meter de hoogste kerktoren van Limburg (en op veertien na de hoogste van Nederland) is. De Gemeente Sittard-Geleen draagt 112.500 euro bij aan de restauratiekosten, de Provincie Limburg legt 750.000 euro bij en het bisdom Roermond neemt 300.000 euro voor zijn rekening. De resterende 325.000 euro moet worden bijeengebracht door het kerkbestuur.

Om dat doel te bereiken werd het comité Dao baove in d’n Tore opgericht. Er kwamen al donaties van bedrijven en particulieren binnen. Samen met de verkoop van Torenwijn en diverse spontane acties van derden in de vorm van wafelverkoop, nonnevotteverkoop, een in de vorm van de kerk geblazen kerstbal en veilingen is er tot op heden ongeveer 40.000 euro bijeengebracht. Comité Dao baove in d’n Tore had verder diverse acties bedacht om de fondsenwerving stevig aan te zwengelen, maar toen diende de coronacrisis zich aan…

Om nieuw momentum in de fondsenwerving ten bate van de restauratie van de toren te brengen heeft het torencomité nu een adoptieplan bedacht, waarmee gerestaureerde delen van de toren kunnen worden geadopteerd. Instappen kan al voor 50 euro: daarmee adopteer je dan een standaard mergelblok. Voor het dubbele bedrag adopteer je een geprofileerd mergelblok en voor 250 euro laat je een driepas restaureren. En naarmate de te restaureren ornamenten of onderdelen van de toren groter worden hangt er vanzelfsprekend een forser prijskaartje aan. Voor 10 mille adopteer je een hoektoren. En voor 15 mille adopteer je Sint Petrus zelf: het totaal verweerde beeld wordt opnieuw gemaakt en zal straks worden teruggeplaatst op zijn ereplaats in de toren, boven de hoofdingang van de kerk.

Zo biedt het adoptieplan iedereen, van particulier tot ondernemer, een passende mogelijkheid om aan de restauratie van de toren een tastbare bijdrage te leveren.

Cookieinstellingen