Passen en meten bij proefopstelling terrassen Markt Sittard

De kasteleins van de café’s en restaurants op de Markt in Sittard zetten vandaag hun complete terras uit bij wijze van proef.

Om de horecaondernemers wat meer ruimte te geven in het naleven van de anderhalvemeterregel gingen de horecanemers rond twaalf uur aan de slag om samen met hun buren de ideale terrasopstelling uit te vogelen. Ze mogen voorlopig een veel groter oppervlak van de Markt in beslag nemen dan onder normale omstandigheden is toegestaan.

“Mooi”, zegt Robert Crauwels van de Gastrobar, “ik kan mijn volledige buitenterras goed en veilig opzetten en binnen kan ik toch nog 26 couverts kwijt”. Na ruim twee maanden gedwongen sluiting jeuken de handen. Maar tegelijkertijd maakt men zich ook wel wat zorgen. “Als er maar geen tweede golf komt,” zo verwoordt een van de kasteleins het dubbele gevoel bij de heropening, die hard nodig is om het verlies dit jaar zoveel mogelijk te beperken. “Onze gasten moeten uiteraard ook hun verantwoordelijkheid kennen en nemen,” zegt een derde.

Aanstaande maandag om 12:00 uur mag de tap weer open. Wie een restaurant of café wil bezoeken – ook wie alleen maar even een pintje wil pakken – moet vooraf reserveren. Je mag met maximaal twee personen aan een tafel zitten – gezinsleden uitgezonderd: die mogen met meer dan twee aanschuiven. Voor wie aan tafel zit geldt de anderhalvemeterregel niet. Bij binnenkomst wordt de gasten overigens naar hun gezondheidstoestand gevraagd.

Voor het buitenterras is reserveren niet verplicht. En verder gelden de gebruikelijke regels: blijf thuis als je verkoudheidsverschijnselen hebt of als een van je gezinsleden ziek is. Neem de hygiëneregels in acht en bewaar onderling zoveel mogelijk anderhalve meter afstand.

Dat laatste is binnen in een kroeg overigens makkelijker gezegd dan gedaan. Net als controleren en handhaven. Eigen verantwoordelijkheid en rekening houden met elkaar zijn en blijven dan ook de sleutelwoorden.

terrassen Markt Sittard
Screenshot Webcam Sittard

Reacties