Musea De Domijnen gaan weer open – reserveren verplicht

<em>Edward Lipski – Dog (1999) </em>
Edward Lipski – Dog (1999)
Foto: © Bert Janssen

Vanaf maandag 1 juni aanstaande zijn museumlocaties Hedendaagse Kunst (Ligne) en Historie en Archeologie (Erfgoedcentrum., Kapittelstraat) van De Domijnen in Sittard weer geopend.

Edward Lipski – Dog (1999) Fotograaf: Bert Janssen

Bezoekers worden verwelkomd middenin een tijd waarin vele maatregelen zijn genomen ter bescherming van de gezondheid van bezoekers, medewerkers en vrijwilligers van De Domijnen. Al is de fysieke bewegingsvrijheid ingeperkt, de verbeeldingskracht laat zich niet beperken. Laat die verbeeldingskracht bij het bezoeken van de tentoonstellingen de vrije loop en geniet van de vele prachtige kunstwerken die hier bijeen zijn gebracht. De medewerkers van De Domijnen doen hun best het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Bezoekers zijn verplicht vooraf te reserveren. Dit kan via de website van De Domijnen.

Te bezoeken exposities

Museum Hedendaagse Kunst opent een nieuwe expositie op maandag 1 juni om 12:00 uur:

Museum De Domijnen Presenteert II: Mens en dier

De Domijnen is zeer verheugd over de samenwerking met CC Maasmechelen die heeft geresulteerd in deze tentoonstelling. De gastcuratoren, Herman Maes en Marc Milissen, hebben deze tentoonstelling met een frisse blik samengesteld uit de Collectie Sittard-Geleen en deze fungeerde eind vorig jaar als openingsexpositie na de verbouwing van CC Maasmechelen en is nu te zien in Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen.

Het geeft de bezoekers een mooi overzicht van tientallen jaren verzamelen van werk van bekende en minder bekende kunstenaars. Je ziet in deze tentoonstelling een fractie van de Collectie-Sittard-Geleen, een collectie die bestaat uit ruim 1000 kunstwerken. De Domijnen te Sittard realiseert al jarenlang opvallende en internationale tentoonstellingen. Scherpe artistieke keuzes, gecombineerd met een structureel aankoopbeleid, resulteerden in een gerenommeerde kunstcollectie. De collectie heeft een voorliefde voor figuratie en bevat volgens de curatoren razend actuele thema’s zoals: agressie, klimaatkwesties, sociale conflicten, persoonlijke en maatschappelijke trauma’s, feminisme, sociale ongelijkheid, seksuele taboes en minderheidsculturen. Herman Maes en Marc Milissen kozen schilderijen, foto’s, video’s, tekeningen, installaties en beeldhouwwerken die een kritische blik werpen op de wereld van vandaag. Werken die over de mens gaan, over het dier en over de relatie tussen deze twee. De tentoonstelling plaatst een vijftigtal werken naast en tegenover elkaar. Zo vertelt de expositie de toeschouwer het verhaal van onze wereld en onthult ze de manier waarop de kunstenaar omgaat met die actualiteit.

Erfgoedcentrum: de Topstukken

In het Erfgoedcentrum is de Permanente Tentoonstelling, De Topstukken, weer te zien. In deze expositie maak je kennis met de rijke historie van deze gemeente. 24 unieke topstukken – allemaal afkomstig uit deze regio – vertellen samen het verhaal van Sittard-Geleen.

Erfgoedcentrum: Scherven brengen geluk

De expositie Scherven brengen geluk is verlengd. Bij de opgravingen in het kader van Zitterd Revisited is op de locaties, Sittard-Odaparking, Sittard-Kloosterkwartier en Sittard-Dominicaan in een beekbedding een grote hoeveelheid materiaal aangetroffen uit de Romeinse tijd. Het project heeft behalve leden van de werkgroep archeologie ook vrijwilligers aangetrokken en heeft zich ontwikkeld tot een soort Citizen Science project, waarbij belangstellende burgers zich inzetten voor de wetenschap. De bevindingen zijn terug te zien in deze bijzondere expositie.

Het is mogelijk beide locaties te bezoeken, reserveer dan een combinatie ticket. De museumwinkel is alleen te bezoeken bij een reservering aan het museum. Reserveren is verplicht!

Zie ook: Museum weer open vanaf 1 juni!

Regels voor het bezoek

  • Reserveren is verplicht, zonder reservering geen toegang.
  • Toon je online reservering aan de baliemedewerkers.
  • Kom maximaal 15 min voor starttijd in het museum aan.
  • Betaling is enkel mogelijk via pin, mobiel of middels de museumkaart.
  • Het is niet mogelijk gebruik te maken van de kluisjes, grote tassen zijn niet toegestaan in het museum. Wij verzoeken je vriendelijk deze thuis te laten.
  • Houd 1,5 meter afstand van personeel en de andere bezoekers.
  • Volg altijd de aanwijzingen van medewerkers en vrijwilligers van het museum.
  • Volg altijd de hygiënemaatregelen.
  • Ga niet van huis bij gezondheidsklachten. Bezoekers zijn welkom als zij en hun huisgenoten tenminste 24 uur klachtenvrij zijn.
  • U wordt verzocht om alleen naar het museum te bezoeken. Bezoek met z’n tweeën is enkel toegestaan voor mensen uit hetzelfde huishouden.
  • Vermijd het openbaar vervoer waar dat kan, kom zo veel mogelijk met eigen vervoer en ga vooral naar musea in (de omgeving) van je eigen woonplaats.
  • Het is momenteel niet mogelijk om met een groep te komen.
  • Het maken van foto’s of video opnamen is (voorlopig) niet toegestaan.
Cookieinstellingen