Heropening horeca en terrassen soepeltjes verlopen

Behalve kerken, musea, theaters en bioscopen gingen vandaag tot genoegen van velen ook de horecazaken – met een aantal beperkingen – weer open.

Vanaf twaalf uur ’s middags kon iedereen die daar elf weken lang naar had uitgekeken dan eindelijk weer op de zonovergoten Markt in Geleen of op de tot één groot terras omgetoverde Markt in Sittard terecht.

Even voor twaalf uur vormden zich wachtrijen voor de meldpunten bij de terrassen, want bezoekers moesten zich eerst melden en werden vervolgens naar een tafeltje gebracht. En wie binnen in een café of restaurant wilde zitten moest zijn plek vooraf telefonisch reserveren.

Een stormloop bleef ondanks het goede weer uit, de hele middag waren er op de terrassen nog voldoende plekken vrij.

Mogelijk kijken veel mensen nog even de kat uit de boom en besluiten zij pas om weer een bezoekje aan de horeca te brengen wanneer over twee weken duidelijk wordt welk effect de versoepeling van de maatregelen heeft op het aantal mensen dat COVID-19 krijgt en moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Als dat aantal niet stijgt zal de drempel voor een bezoekje aan de horeca minder hoog worden.

Even na 15:00 uur stroomde het middenterrein van de Markt in Sittard – met inachtneming van anderhalve meter afstand – ‘vol’ met horecamedewerkers van de omliggende café’s en restaurants om middels een korte flashmobachtige actie uiting te geven aan hun blijdschap en opluchting dat ze weer aan de bak mogen en hun gasten weer terugzien.

Frank Braam, kastelein van Tapperie de Gats, was tevreden met het verloop van de herstart. “Het verloopt allemaal goed gestructureerd. Soms moet je gasten nog even ergens op wijzen, maar iedereen is welwillend en werkt goed mee. De sfeer is in elk geval prima.”

Reacties