Vragen raadsfractie CDA over prefabwoningen en tiny houses

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Beekdaelen voert in samenwerking met woningcorporatie ZOwonen een experiment uit met nagenoeg kant en klare prefabwoningen en tiny houses.

Beekdaelen en ZOwonen willen daarmee tegemoet komen aan de groeiende behoeften aan starterswoningen en tijdelijke woonoplossingen.

Jos Schlössels, raadslid voor het CDA in Sittard-Geleen, vindt dit een heel goed initiatief, zeker nu met name betaalbare woningen volgens diverse organisaties en partijen “niet aan te slepen zijn”. Aan de andere kant is hij teleurgesteld dat dit voornemen in Sittard-Geleen met een preferred partner als ZOwonen nog niet van de grond is gekomen, temeer omdat het CDA hier in 2017 en 2018 meerdere keren vragen stelde aan het college.

Wat het in 2018 ingezette Tiny House project betreft ontvangt het CDA berichten van initiatiefnemers dat er sinds december 2019 sprake is van “radiostilte”. Ook over de tijdelijke prefabwoningen heeft de CDA-fractie in 2018 vragen gesteld. Deze woningen zijn volgens Schlössels uitermate geschikt om te voorzien in de meest urgente woningnood. En die is er ook in Sittard-Geleen. Ook als mantelzorgwoning achter of in de directe nabijheid van de bestaande eigen woning is een prefabwoning dé ideale oplossing voor ouderen. Het voordeel van deze woningen is dat zij in rap tempo gerealiseerd kunnen worden, maar ook weer met dezelfde snelheid elders een nieuwe bestemming kunnen krijgen.

De CDA-fractie is er stellig van overtuigd, dat het woningoverschot waar tijdens de crisisjaren regelmatig melding van werd gemaakt nu toch echt tot het verleden behoort. Sterker nog: door onder andere de aantrekkende economie van de afgelopen jaren en de komst van arbeidsmigranten kampen we al geruime tijd met een groot woningtekort. Reden om het college te bevragen naar de stand van zaken.

Reacties