Zorgen gob over compensatiemaatregelen gebiedsuitbreiding VDL Nedcar

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Politieke groepering gob wil meer duidelijkheid over de compensatiemaatregelen voor Holtum voor de uitbreidingsplannen bij VDL Nedcar.

Op dinsdag 30 juni hebben Gedeputeerde Staten het ontwerp-provinciaal inpassingsplan (ontwerp-PIP) voor de gebiedsontwikkeling rondom VDL Nedcar vastgesteld.

Het is een belangrijke stap in de verankering van VDL Nedcar in deze regio. Het zijn weliswaar moeilijke tijden voor de automobielindustrie, maar gehoopt wordt dat VDL erin slaagt een nieuwe opdrachtgever binnen te halen om daarmee de continuïteit te kunnen waarborgen.

“Economie is belangrijk, echter net zo belangrijk is de leefbaarheid voor omwonenden,” zo stelt politieke groepering gob. Op 16 juli 2020 is er voor de gemeenteraad van Sittard-Geleen een bijeenkomst op VDL Nedcar waar het provinciaal inpassingsplan (PIP) wordt toegelicht. De gemeenteraad van Echt-Susteren is afgelopen week al geïnformeerd over de plannen en heeft inmiddels raadsbreed uitgesproken dat de compensatiemaatregelen ontoereikend zijn. De voorlopige conclusies zijn volgens gob als volgt:

Natuurcompensatie vindt grotendeels bij het IJzerenbos (Susteren) plaats en dus niet in de gemeente Sittard-Geleen.

Knelpunten ten aanzien van de verkeersveiligheid en sluipverkeer worden onder andere projecten geschoven met alle onzekerheden tot gevolg ten aanzien van uitvoering en termijn en dus feitelijk niet zijn aan te merken als compensatiemaatregelen in het kader van de uitbreidingsplannen van VDL Nedcar.

Er wordt gesproken over een leefbaarheidsfonds van 300.000 euro voor Nieuwstadt en 300.000 euro voor Holtum, maar onvoldoende duidelijk is hoe deze middelen besteed kunnen en mogen worden. In de gemeenteraad van Echt-Susteren wordt zelfs gesproken over een schamele fooi van 3 ton.

“Al met al een heleboel onduidelijkheden en zorgen waar we volgende week meer helderheid over gaan krijgen,” aldus Marcel Claessens namens gob. De partij heeft begrepen dat er vóór 12 augustus een zienswijze ingediend moet worden aangaande de uitbreidingsplannen bij VDL Nedcar en de daarbij horende compensatiemaatregelen. Tijdens de raadsvergadering van 8 en 9 juli zal gob hier dan ook aandacht voor vragen.

Cookieinstellingen