Vragen over IFV-rapport incident Chemelot 3 augustus 2019

Chemelot
Chemelot
Foto: © Jean Jacques Spuisers

Op zaterdag 3 augustus 2019 om 11:45 uur heeft een calamiteit plaatsgevonden bij een salpeterzuurfabriek op Chemelot.

Negen minuten later werd een NL-Alert verstuurd om de bevolking in de omgeving te waarschuwen. Calamiteitenzender L1 repte pas om 12:00 uur tijdens een nieuwsuitzending over het incident. Er heerste verwarring.

Velen, waaronder omwonenden, ondernemers en zorgcentra, hielden zich niet aan de richtlijnen die gelden bij een sirene-alarm. Kennelijk waren de protocollen voor dit soort situaties niet voor iedereen duidelijk. Gelukkig liep het uiteindelijk allemaal goed af.

De voltallige Raad heeft naar aanleiding hiervan op 6 augustus 2019 dan ook artikel 44 vragen gesteld die op 19 augustus 2019 zijn beantwoord en besproken in een raadsronde op 29 augustus 2019.

Afgelopen maand verscheen “Lekkage van giftige stoffen bij Chemelot. Een advies over de risico- en crisiscommunicatie in Veiligheidsregio Zuid-Limburg” van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) naar aanleiding van het incident. Het rapport gaat onder meer in op gedragsbeïnvloeding van burgers en advisering van organisaties, zodat er beter wordt gereageerd op een sirene-alarm.

In het IFV-rapport staan onder meer de volgende aanbevelingen:

  • Betracht bescheidenheid ten aanzien van de mogelijkheden van goede risicocommunicatie, maar investeer in een goede crisiscommunicatie voor het moment dat de dreiging daar is.
  • Zoek zoveel mogelijk contact met de specifieke doelgroepen en sluit aan bij de daar levende interesses en wensen.
  • Zorg voor een snellere informatiedeling tussen Chemelot en de crisisorganisatie, en durf als overheid ook te communiceren in situaties wanneer het beeld nog niet compleet is.
  • Maak inzichtelijk wat organisaties nodig hebben om adequaat te kunnen handelen; stel geen uitgebreid protocol op en faciliteer organisaties iets meer in de crisiscommunicatie door een specifiek handelingsperspectief toe te voegen voor deze doelgroep(en).

Naar aanleiding van het rapport stellen politieke groepering gob, de Stadspartij, CDA en GroenLinks vragen aan het College van B&W. De fracties willen weten of het College van B&W kennis heeft genomen van het IFV-rapport en of het de aanbevelingen die daarin worden gedaan overneemt. Verder willen de fracties weten of er al stappen zijn gezet om de communicatie te verbeteren en of er al gesprekken hebben plaatsgevonden met winkels, scholen, bedrijven en zorgcentra naar aanleiding van het incident, dan wel wanneer dat gaat gebeuren. Tot slot wil men weten of het College er zicht op heeft of er aanbevelingen uit het eerder verschenen OVV-rapport zijn overgenomen in het IFV-rapport.

Cookieinstellingen