Scooterrijder onderuit, mogelijk onder invloed van GHB

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De politie kreeg afgelopen nacht een melding dat een scooterrijder op een fietspad in Sittard lag.

De scooterrijder had geen letsel en weigerde volgens de melder hulp. Hij maakte een verwarde indruk en hij maakte vreemde bewegingen.

Ter plaatse trof de politie de scooterrijder aan. Bij de persoon werd een flesje gevonden waarin volgens de politie zeer waarschijnlijk GHB zat. De scooterrijder werd naar het ziekenhuis gebracht.

GHB is een drug. Rijden onder invloed van drugs is, net als het rijden onder invloed van alcohol of bij gebruik van bepaalde medicijnen, verboden en geldt als een misdrijf waarop flinke straffen staan.

View this post on Instagram

GHB IN HET VERKEER: =================== We komen steeds vaker personen tegen die GHB gebruiken in het verkeer. Vandaag, omstreeks 00.30 uur kregen wij de melding van een persoon die op het fietspad lag in Sittard. De persoon zou hebben aangegeven niet geholpen te willen worden. Ter plaatse zagen wij dat de persoon bij een scooter lag. Wij zagen dat de persoon onderweg al van alles was verloren. Het zou kunnen dat de persoon met de scooter was gevallen. De persoon had verder geen letsel. Wij hoorden dat de persoon niet uit zijn woorden kwam en vreemde bewegingen maakte met zijn lichaam. Bij de persoon troffen wij een flesje aan waarin zeer waarschijnlijk GHB zat. De persoon is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Wat is GHB? GHB is een drug en wordt in Nederland meestal verkocht als kleurloos drankje in een plastic buisje, in een flesje of heel soms als poeder. GHB wordt gemaakt van het schoonmaakmiddel GBL en van gootsteenontstopper. Het doseren van GHB is moeilijk en gaat vaak mis. Het verschil tussen een dosis met gewenste effecten en een dosis met nare effecten is klein. Drugs in het verkeer? Het is verboden om te rijden onder invloed van alcohol, drugs en/ of bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen variëren van een rijverbod en hoge geldboetes, tot gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid. De politie kan drugsgebruik met een speekseltester aantonen. Een arts of een verpleegkundige neemt daarna bloed af bij de verdachte bestuurder. Uit een analyse van het bloed, door het NFI, moet vervolgens blijken of drugs en/of alcohol aanwezig zijn en in welke hoeveelheid. Is dit boven de toegestane waarde? Dan volgt een proces-verbaal en kan het OM de verdachte vervolgen. ^LT

A post shared by Politie Westelijke Mijnstreek (@politie_westelijke_mijnstreek) on

Cookieinstellingen