Eikenprocessierups: wat doet de gemeente?

Foto: Falko Seyffarth ("FWHS") / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

De gemeente brengt elk jaar opnieuw in kaart waar de eikenprocessierups zich bevindt om deze op tijd, en zo gericht mogelijk te bestrijden.

Plekken waar mensen het meest gevaar lopen (zoals scholen, drukke plekken) zijn het eerst aan de beurt. De rupsen worden bestreden met een biologisch middel. Vermijd contact met de eikenprocessierups. Als u per ongeluk in aanraking bent geweest met de haartjes spoel dan de huid goed met lauw water. Of strip de haartjes van de huid met plakband. U kunt beter niet wrijven of krabben. De klachten gaan binnen 2 weken vanzelf over. Bel bij oogklachten of allergische klachten de huisarts.

Fietsen in gebieden met de eikenprocessierups – 4 tips

  1. Draag een (zonne)bril, en waar mogelijk bedekkende kleding. Zeker als het regent, de regen verspreidt de brandharen;
  2. Let onderweg op rood-witte linten in de buurt van eikenbomen, daar zitten nesten in; treuzel niet als je onder eikenbomen door fietst;
  3. Bultjes? Niet krabben, maar spoelen, strippen en zalven met verkoelende zalf;
  4. Strip of rol je kleding na afloop goed af met plakband en was indien nodig grondig.

Honden en de eikenprocessierups

Pas goed op uw hond bij een wandeling. De eikenprocessierups kruipt nu mogelijk uit de grond omhoog. Honden steken graag hun snuit in het gras en kunnen zo in contact komen met de brandharen. Dat is gevaarlijk voor honden, het kan leiden tot bloedblaren op hun tong.

Eind juli zijn de eerste eikenprocessievlinders gezien in een feromoonval in Grevenbicht. Bijna elk jaar worden daar de eerste eikenprocessievlinder van heel Nederland gevonden. De vlinders werden al eerder verwacht, want het vierde larve stadium en de nestvorming waren dit jaar vroeg. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de lagere buitentemperaturen en de regen.

Reacties