Premier wijst op ieders persoonlijke verantwoordelijkheid

Foto: beeldcitaat NOS

“Ik ben wel klaar met het virus, hoor je veel mensen zeggen, maar het virus is nog niet klaar met ons”, zei premier Mark Rutte vanavond tijdens een persconferentie over de coronacrisis.

Hij hamerde er nogmaals op dat het van het grootste belang is dat mensen zich houden aan de basisregels: anderhalve meter afstand bewaren, vaak handen wassen, bij klachten thuisblijven en je laten testen, zoveel mogelijk thuis werken, geen handen schudden, drukke plekken vermijden, in de elleboog hoesten/niesen. Hij wees er ook op dat mensen dat op bepaalde plekken niet (meer) of onvoldoende doen en dat heeft ertoe geleid dat het aantal besmettingen weer flink stijgt. Ook is gebleken dat veel besmettingen zich nu voordoen in de thuissituatie na bijvoorbeeld drukbezochte verjaardagsfeestjes. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om ons aan de regels te houden en ervoor te zorgen dat we niet terugvallen in een situatie zoals enkele maanden geleden, zo luidde de boodschap van de premier.

Het groeiend aantal besmettingen leidt ertoe dat er lokaal of regionaal door burgemeesters of voorzitters van veiligheidsregios’s maatregelen kunnen worden afgekondigd, bijvoorbeeld om bepaalde locaties te sluiten, om strenger te handhaven, om mondkapjes in bepaalde gebieden te verplichten, om sluitingstijden van horecagelegenheden te vervroegen en dergelijke.

De premier kondigde ook een aantal landelijke maatregelen aan, zoals die betreffende de introductieweken van studenten op universiteiten, HBO en MBO. Geen ontgroeningen bij studentenverenigingen en verder alleen introductie in kleine groepjes, zonder alcohol en uiterlijk tot 22:00 uur en als het kan liefst online. Verder moet er voor activiteiten toestemming zijn van de voorzitter van de Veiligheidsregio.

Horeca

De horeca moet de zaken weer strakker gaan aanpakken: mensen moeten zitten aan tafels, vooraf of aan de deur reserveren, bij binnenkomst moet er een controlegesprekje plaatsvinden en moeten bezoekers hun contactgegevens achterlaten voor het geval er bij een besmetting contactonderzoek moet plaatsvinden. Wanneer in een horecalocatie een besmetting wordt geconstateerd kan die voor de duur van twee weken worden gesloten.

Minister Hugo de Jonge liet weten dat er teststraten worden ingericht op de luchthavens, te beginnen op Schiphol. Reizigers die uit ‘oranje’ landen komen – landen waar veel besmettingen zijn – moeten zich laten testen en moeten twee weken in thuisquarantaine gaan. Verde liet De Jonge weten dat mensen die zich hebben laten testen op het coronavirus binnenkort zelf hun uitslag online kunnen bekijken. De veelbesproken corona-app gaat naar verwachting in september live.

Reacties