Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Foto: CC0

Vanaf maandag 10 augustus 2020 is een nieuwe noodverordening van kracht: de Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Zuid-Limburg van 10 augustus 2020.

Deze vervangt de noodverordening van 15 juli 2020 en omvat aanvullende aanwijzingen voor introductie-activiteiten voor studenten, horeca en voor plekken waar besmettingen zijn geweest.

Maatregelen bij introductie-activiteiten voor studenten

Alle fysieke samenkomsten voor de werving en introductie van studenten van mbo, hbo en wo zijn verboden. Voor kleinschalige bijeenkomsten die zijn gericht op studie of sport, waarbij geen alcohol wordt gedronken, kan een ontheffing worden verleend. Voorwaarde is dat de bijeenkomsten zijn geaccordeerd door de onderwijsinstelling of de Veiligheidsregio. Deze bijeenkomsten mogen niet plaatsvinden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

Maatregelen voor eet- en drinkgelegenheden

Bij alle eet- en drinkgelegenheden moet worden gereserveerd. Dat kan vooraf of bij aankomst. De gezondheid van bezoekers moet worden geverifieerd. Bezoekers krijgen ook een plaats toegewezen. Bezoekers moet worden gevraagd hun contactgegevens beschikbaar te stellen en toe te stemmen met de verwerking en overdracht van die gegevens voor eventueel bron- en contactonderzoek door de GGD. Het gaat dan om de volgende gegevens:

  • Volledige naam
  • E-mailadres
  • Telefoonnummer
  • Toestemming
  • Datum, aankomsttijd en plaatsing van het bezoek

De eet- en drinkgelegenheid moet die gegevens 14 dagen bewaren en daarna vernietigen. De gegevens mogen niet voor andere doeleinden worden gebruikt en kunnen alleen door de regionale GGD worden opgevraagd. Als een bezoeker ervoor kiest zijn gegevens niet te geven, mag dat niet leiden tot het weigeren van de toegang.

Maatregelen bij locaties waar besmettingen hebben plaatsgevonden

Bij alle gebieden en locaties, met uitzondering van woningen, die via het bron- en contactonderzoek van de GGD worden gekoppeld aan een of meerdere besmettingen of clusters van besmettingen, moeten passende maatregelen worden getroffen om het risico op besmettingen in de toekomst te verkleinen. Dat gebeurt op basis van de Wet publieke gezondheid en deze noodverordening en met het inwinnen van advies van de GGD Zuid-Limburg. Recreatieve inrichtingen, waaronder in ieder geval eet- en drinkgelegenheden en pretparken, die worden gekoppeld aan een of meer besmettingen kunnen worden gesloten voor een periode van maximaal 14 dagen.

Meer informatie

Voor algemene informatie over het coronavirus en de maatregelen kun je terecht op de website van de Rijksoverheid of het RIVM. Ook kun je telefonisch contact opnemen met de Rijksoverheid via het landelijk publieksinformatienummer: 08001351.

Voor vragen over handhaving of mogelijkheden in een specifieke situatie (bv. als ondernemer), kun je het beste contact opnemen met je eigen gemeente.

Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis, bel 08001202 en maak een afspraak voor een test. Voor andere gezondheidsvragen kun je terecht bij je eigen huisarts of neem contact op met de informatielijn van de GGD Zuid-Limburg, telefoon 0888805005.

Cookieinstellingen