Kinderen voorbereiden op hun toekomst

Foto: Kindante

Kindcentrum Sittard wordt een IMC-school. Twee jaar lang krijgen leerlingen van groep 7, onder schooltijd, les van bevlogen gastdocenten.

Ze doen ervaringen op die bijblijven en die hun horizon verbreden, om ze bagage mee te geven om te kunnen worden wie ze zijn. Woensdag 2 september wordt de IMC-school officieel geopend op KC Sittard, in bijzijn van burgemeester Hans Verheijen, wethouder Kim Schmitz en Peter Lemmens, voorzitter College van Bestuur van Kindante. Uiteraard met inachtneming van de corona-richtlijnen.

Wie met volle overtuiging zijn interesses volgt, haalt het meeste uit zijn leven. Dát is het uitgangspunt van de IMC-school (International Marketmakers Combination). De oprichters van IMC constateerden dat leerlingen op school zitten om te ‘leren voor later’ terwijl niemand hen liet zien wat ‘later’ nou eigenlijk is. Zo ontstond het idee om kinderen in contact te brengen met inspirerende professionals en interessante vakgebieden.

Gastlessen

Drie uur per week krijgen de leerlingen van groep 7 van KC Sittard gastlessen van enthousiaste professionals. Vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde of Beeldende Kunsten komen aan bod. De leerlingen mogen de gastdocenten allerlei vragen stellen over hun beroep. Daarnaast gaan ze ook zelf aan de slag en doen praktijkervaring op. Zo bereiden de jongeren zich spelenderwijs voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: het maken van gemotiveerde keuzes voor de toekomst. “Door kinderen nu te laten proeven aan beroepen, kiezen ze straks met hun verstand én met hun hart. Dat is toch de ideale basis voor plezier op school en straks in het werk”, zeggen burgemeester Hans Verheijen en wethouder Kim Schmitz (jongeren en onderwijs).

Trots

Jolanda Kleijn, directeur KC Sittard: “We brengen de wereld in de school zodat de leerlingen ontdekken welke vaardigheden en talenten je nodig hebt voor de toekomst als je journalist, chirurg, pedicure of automonteur wilt worden. We helpen leerlingen op ieder niveau mee om na te denken over hun toekomst en brengen op deze manier de mogelijkheden onder de aandacht. Leerlingen leren vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen, ze vergroten hun netwerk, krijgen meer zelfvertrouwen en krijgen een breed beeld van de maatschappij en hun mogelijkheden daarin. We zijn enorm trots dat we de eerste school in Sittard zijn die zich IMC-school mag noemen. We starten met de leerlingen van groep 7 en hopen dit in de toekomst uit te kunnen breiden voor meerdere groepen. In ieder geval start IMC ook met een special ontworpen programma IMC on tours voor de leerlingen van de bovenbouw van de taalschool.”

Op zoek naar enthousiaste gastdocenten

Per week komen maar liefst vijf gastdocenten naar KC Sittard. “We zijn nog hard op zoek naar mensen die gastlessen willen komen geven”, legt Jolanda Kleijn uit. “Geïnteresseerden kunnen uiteraard contact opnemen met ons. Heel mooi dat wethouder Kim Schmitz wil meewerken en binnenkort komt vertellen over haar werk!”

Cookieinstellingen