Extra voorstelling Laagland voor ‘(Bijna) Alles komt goed’

Foto: Het Laagland

Theatergezelschap Het Laagland uit Sittard opent haar theaterseizoen 2020-2021 op Festival Musica Sacra Maastricht met (Bijna) Alles komt goed, te zien van 17 tot en met 20 september.

De familievoorstelling (8+), die speelt in de St. Andrieskapel, mag rekenen op veel belangstelling. Inmiddels is er een extra voorstelling toegevoegd op zondag 20 september om 16:30 uur.

(Bijna) alles komt goed(Bijna) Alles komt goed is een intieme, persoonlijke voorstelling, muzikaal ondersteund op cello. Een even kwetsbare als veerkrachtige vertelling over aanvaarden dat we niet alles in eigen hand hebben, iets waar we allemaal mee te maken hebben in deze tijd. Jeugdtheaterauteur Malou de Roy van Zuydewijn schreef deze voorstelling op basis van interviews met kinderen met een chronische ziekte, experts in accepteren dat niet alles gaat zoals je wilt.

Bijzonder samenspel

De voorstelling, onder regie van Inez Derksen, is muzikaal en luchtig van toon. Naast het script van Malou de Roy van Zuydewijn is dit het resultaat van een bijzonder samenspel tussen de acteur Marcos Valster Da Costa Ferreira en celliste Eline Hensels (winnaar Nationaal Cello Concours van de Cellebiënnale 2018). Fons Dejong, directeur van festival Musica Sacra – tevens coproducent – spreekt van een bijzondere ervaring, waarbij je als publiek wordt geraakt, maar waarbij het zeker niet zwaarmoedig zal zijn: “Juist opnieuw vreugde vinden na tegenslag en nieuwe wegen ontdekken ondanks of misschien wel dankzij moeilijke omstandigheden zullen hopelijk blijven hangen.”

Noodzaak

De voorstelling kwam voort uit een absolute intrinsieke noodzaak. Auteur Malou de Roy van Zuydewijn had met zichzelf afgesproken om zich door agendaomstandigheden voorlopig geen schrijfopdrachten aan te nemen, maar toen Fons Dejong haar vroeg, wist ze dat haar antwoord anders zou zijn. “Projecten als deze zijn de reden dat ik theater ben gaan maken. Ik heb als kind de kracht ervan ervaren. Mijn vader overleed jong en theater gaf lucht om over de dood en rouw te communiceren. Dus toen Fons me vroeg was het antwoord simpel. Het moest.” Regisseur Inez Derksen vult aan: “Voor mij geldt hetzelfde. Toen Fons mij belde wist ik dat dit project middenin mijn toch al volle programma erbij zou komen. Vanuit mijn makerschap vind ik het relevant ook de zware thema’s van het leven, de schaduwkant en zelfs de dood als uitgangspunt te nemen. Juíst voor kinderen, die vaak zo goed aanvoelen wat er speelt en heus wel doorhebben dat volwassenen hen hier vaak met alle goede bedoelingen tevergeefs tegen willen beschermen. Ik wil laten zien dat theater kan helpen het hier wél over te hebben zonder het kinderperspectief uit het oog te verliezen, dat je moeilijke onderwerpen juist optilt en lucht geeft.”

Laatste plekken

De voorstelling is te zien op donderdag 17 september (avant-première) en vrijdag 18 september (première) om 19:30 uur. Daarna ook nog op zaterdag 19 september om 17:00 uur en zondag 20 september om 14:00 uur. Wegens belangstelling is er een extra voorstelling toegevoegd op zondag 20 september om 16:30 uur. Alle voorstellingen vinden plaats in de St. Andrieskapel, volgens de op dit moment geldende coronarichtlijnen. Kaarten zijn te verkrijgen via www.musicasacramaastricht.nl.

Cookieinstellingen