Het wordt flink warm deze week met kans op temperatuurrecords

Foto: CC0 via Pixabay

Het wordt flink warm aan het begin van deze week en er is zelfs een kans dat warmterecords sneuvelen.

Dinsdag wordt waarschijnlijk de warmste 15 september ooit gemeten, zo verwacht Weeronline.

Als het in De Bilt 30 graden of meer wordt, is dit bovendien een recordlate officiële tropische dag. Tropische dagen in september zijn behoorlijk uitzonderlijk, aldus het weerbureau. In Limburg en het oosten van Brabant wordt het gemiddeld eens in de vijf jaar 30 graden of meer in september. In De Bilt is dit pas in vier jaren voorgekomen: 1949, 1991, 2013 en 2016.

Weeronline verwacht dat het kwik in de regio Sittard-Geleen vandaag oploopt tot 32 graden en dat het dinsdag nog een graadje warmer wordt. Tropisch warm dus. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen wordt woensdag de 30 graden niet gehaald, dus een regionale hittegolf zal het niet worden. Na woensdag blijft het naar verwachting nog bijna een week droog en warm weer.

Dinsdag kan ook de warmste Prinsjesdag ooit worden. Voor Prinsjesdag zijn de waarnemingen op KNMI-meetpunt Voorschoten/Valkenburg bij Den Haag leidend. De warmste Prinsjesdag tot dusver was in 1961. Het werd toen 28,7 graden en dit was ook de enige keer dat de temperatuur in de regio Den Haag steeg naar zomerse waarden tijdens Prinsjesdag. De kans dat ook deze waarde morgen overschreden wordt is groot.

Overigens wordt het deze maandag ook warm, maar waarschijnlijk gaan er geen records aan, aldus Weeronline. In de middag is het al uitzonderlijk warm voor half september. Het wordt tussen de 23 en 25 graden op de Wadden, 27 tot 28 graden in de Randstad en 31 graden in het zuidoosten. Warmterecords levert dit zeer waarschijnlijk echter niet op, want deze records staan zeer scherp. Op 14 september 2016 werd het in De Bilt namelijk 31,4 graden en in Deelen bij Arnhem zelfs 32,7 graden.

14 september is ook de laatste dag in het jaar waarop het in De Bilt ooit tropisch warm werd. Als het dinsdag 30,0 graden of meer wordt is ook dit record gebroken.

Cookieinstellingen