Zonnepanelen op andermans dak: alleen maar voordelen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Op 4 juni 2019 startte het eerste zonnepanelenproject van Coöperatie Duurzaam Sittard.

Sindsdien zorgen 348 zonnepanelen op de daken van de parkeerloodsen van Léon Beursgens voor elektriciteit. Een jaar later volgde het tweede project, op het dak van de loods van schildersbedrijf Meures. Een derde project, bij BMM Groen, staat in de steigers.

Meedoen kan nog!

Ben Bartholomeus, Gert Kempen, Rob Tonglet en Léon Beursgens zijn de kartrekkers van de coöperatie. Vier vrijwilligers die graag hun handen uit de mouwen steken. Rob: “We waren allemaal al met duurzaamheid bezig en hadden zin om het groter aan te pakken. We hebben het goed met elkaar getroffen.”

De eerste twee projecten waren enkel voor inwoners van Sittard, aan het volgende zonnepanelenproject kunnen ook mensen uit Einighausen en Limbricht meedoen.

Gert: “We bieden een alternatief voor wie geen zonnepanelen op zijn dak wil, kan of mag. We kopen de panelen gezamenlijk in. Als deelnemer heb je geen omkijken naar onderhoud, schoonmaak en verzekering.” Naast een enorme vermindering van CO2-uitstoot (61 ton per jaar voor het eerste project), levert deelname ook financieel rendement op. Ben: “Je krijgt de betaalde energiebelasting jaarlijks terug via de eindafrekening van de energieleverancier.” Wie meedoet, ziet in een handige app hoe hard de zon schijnt, hoeveel stroom opgewekt en hoeveel CO2 bespaard is. Léon: “De app wordt veel bekeken.”

Enthousiasme en eigen initiatief

Léon nam de investering om het dak van zijn loodsen te verstevigen voor eigen rekening: “Ik vind het leuk een bijdrage te leveren en als je eenmaal iets kunt laten zien, is het makkelijker om anderen te enthousiasmeren.” Om diezelfde reden plaatste Léon op eigen initiatief twee laadpalen voor elektrische auto’s. De vier mannen zijn ondernemend, enthousiast en hebben grote dromen. Ze zijn in gesprek met Kindante over SBO De Blinker in Geleen en met ZOwonen over de deelname van huurders. “We willen ook het dak op bij het Graaf Huyn College”, lacht Gert. “We zijn niet eenkennig.”

Bron: Stadskrant Sittard-Geleen

Reacties