Van Helvert maakte parachutesprong als eerbetoon aan helden van 1944

Foto:

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert maakte samen met ambassadeur van de VS Pete Hoekstra een parachutesprong boven de Ginkelse Heide bij Arnhem.

Dit deden zij vrijdag 18 september jongstleden in het kader van de jaarlijkse NAVO-oefening Falcon Leap. Hiermee eren zij de helden die in september 1944 sprongen voor de bevrijding van Nederland als begin van de Operatie Market Garden. Het was de grootste veldslag in de strijd om de bevrijding van Nederland.

Van Helvert had nooit eerder parachute gesprongen en er was wel enige spanning vooraf. “Aan de andere kant,” zo liet hij weten: “Als je weet wat die jongens destijds moeten hebben gevoeld, wetende dat op die heide de Duitsers met geweren klaar stonden, durf ik eigenlijk niet te zeggen dat ik het wel spannend vind.”

Begeleid door Duitse, Amerikaanse en Nederlandse militairen springen Pete Hoekstra en Martijn van Helvert uit het vliegtuig tegen een stralend blauwe hemel. Toen beide voeten weer op de grond waren, werden zij opgevangen door vele militairen, pers en Scott van de Broek van het CDA Arnhem.

“Het was een geweldige ervaring. Dit zal ik nooit vergeten. En daarmee ook niet het enorme offer dat de bevrijders hebben gebracht. Ik keek naar beneden en zag de prachtige heide in bloei. De helden destijds zagen een slagveld onder hun voeten, waar hard gevochten werd op leven en dood.” Aldus CDA-woordvoerder Buitenlandse Zaken en Defensie Martijn van Helvert.

Cookieinstellingen