Pascal Cuijpers te gast bij boekhandel Krings in Sittard

Foto: Krings

Op zaterdag 3 oktober is Pascal Cuijpers van 14:00 to 15:30 uur te gast bij boekhandel Krings in Sittard.

Hij vertelt dan over zijn nieuwe boek Woordenwisseling en daarnaast is er voldoende gelegenheid voor vragen en signeren.

Voor de invulling van zijn boek maakte Pascal contact met 24 BN’ers van allerlei pluimage en vroeg hen het hemd van het lijf. Het leverde verhalen op die niet altijd voor de hand liggen en verhalen die aanzetten tot nadenken. De BN’ers werd gevraagd naar hun onderwijsverleden, hun dromen en passies en het verloop van hun carrières tot nu toe. Hoe kijken zij terug op hun schooltijd? Hoe staan ze momenteel in het leven? Wat zijn hun ambities, wensen en onzekerheden? Wat zorgt bij deze personen voor verwondering? En vooral: wat valt er van hen te leren? Het resultaat is een gevarieerd, inspirerend en openhartig boek, waarin Pascal de mens achter de verhalen centraal zet en samen met hen op zoek gaat naar antwoorden.

Ofschoon Cuijpers de meeste van zijn gesprekspartners nauwelijks anders kent dan uit de media, blijkt hij in staat gevoelige snaren te raken. Door zijn vraagstelling en eigen openhartigheid weet hij aan zijn geïnterviewden soms pittige uitspraken te ontlokken.

“Ja, af en toe mag of moet een kind op zijn bek gaan. Een realiteitscheck. Vallen en opstaan, het hoort er eenmaal bij. Maar soms zijn wij als volwassenen simpelweg te voorzichtig, en willen wij kinderen behoeden voor het maken van fouten, soms omdat wij misschien te angstig aangelegd zijn,” zegt een van zijn penvrienden. Een ander bekent dat haar vak “iedere keer weer grote mentale kracht vergt. Ik voel het telkens als ik creëer, elke keer moet ik door het onzekerheidsproces om te gaan staan voor wat ik maak. Om bij het resultaat te kunnen denken: mensen, dit is het, take it or leave it”. Uit een derde briefwisseling deze passage: “Ik voelde me niet zo op mijn gemak op school. Ik ben trouwens altijd een beetje een einzelgänger geweest. Ik functioneer niet zo goed in een groter gezelschap of in groepen. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom ik uiteindelijk voor een redelijk solistisch beroep heb gekozen.”

De 24

Cuijpers voert zijn woordenwisselingen met deze 24: topkok Pierre Wind, AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis, zangeres Suzan Seegers, spreker Ferry Zandvliet, keeper Hans van Breukelen, zangeres Monique Klemann, innovatiestrateeg Lieke Lamb, 3FM-dj Frank van der Lende, politicus Michel Rog, psychiater Esther van Fenema, illusionist Hans Kazàn, cabaretier Dolf Jansen, arabiste Petra Stienen, tv-maker Splinter Chabot, illustratrice Octavie Wolters, auteur Bart Ongering, schoonspringster Inge Jansen, neurobioloog Dick Swaab, sterkste man van Nederland Alexander Moonen, historicus Maarten van Rossem, auteur Roos Schlikker, ontwerper Jan des Bouvrie, arts Miquel Ekkelenkamp en cabaretier Peter Heerschop.

Over Pascal Cuijpers

Pascal Cuijpers is docent beeldende vorming, faalangstreductietrainer, publicist en auteur. Hij schrijft columns over onderwijs en de maatschappij voor dagblad De Limburger, Joop (BNN/VARA) en de Nationale Onderwijsgids. Enkele van zijn stukken werden eerder genomineerd voor journalistieke prijzen zoals de Gouden Pen en de Fons van Wieringen Prijs en voorgedragen als nominatie voor de Psyche Mediaprijs. Van zijn hand verschenen eerder de succesvolle boeken Leraren hebben meer vakantie dan mensen die werken en Leraren zijn net echte mensen en de scheurbundel 200 Dagen School & Scheuren.

Reacties