Overheid scherpt maatregelen tegen corona aan

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Omdat het aantal coronabesmettingen momenteel erg hard oploopt ziet het kabinet zich genoodzaakt om niet enkel regionaal, maar landelijk maatregelen te treffen.

Het aantal besmettingen groeit het hardst in de grote steden, maar ook in andere regio’s neemt het aantal besmettingen te snel toe. Daarom vindt het kabinet het nodig om een aantal maatregelen aan te scherpen om het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen.

De maatregelen gelden om te beginnen voor drie weken. Premier Rutte verwacht dat na 10 tot 14 dagen de eerste effecten van de maatregelen duidelijk zullen worden. Mochten de aangekondigde maatregelen niet voldoende effect sorteren dan zullen er opnieuw strengere maatregelen worden getroffen.

De belangrijkst maatregelen betreffen de horeca en de sport. Horecazaken in heel Nederland moeten vanaf morgen in elk geval de komende drie weken om 22:00 uur dicht, het laatste inloopmoment voor klanten is 21:00 uur.

Voor alle sportverenigingen in heel Nederland op elk niveau, dus zowel amateurclubs als profclubs, geldt dat de komende drie weken geen publiek bij wedstrijden aanwezig mag zijn. De sportkantines moet de komende drie weken dicht blijven.

Ook bij contactberoepen, zoals de kapper en de fysiotherapeut, wordt een registratieplicht ingevoerd.

Voor bijeenkomsten buiten geldt een maximum van 40 personen, binnen mogen maximaal 30 personen bijeenkomen. Bezoek aan een terras of horecagelegenheid mag alleen met maximaal 4 personen samen (gezinnen uitgezonderd). Bezoek aan mensen thuis mag nog met maximaal 3 personen. Dit alles uiteraard met inachtneming van anderhalve meter afstand. Het maximum aantal van 40 geldt niet voor doorstroomlocaties (zoals bijvoorbeeld de Efteling).

De detailhandel moet opnieuw een deurbeleid instellen om ervoor te zorgen dat mensen in de winkel onderling anderhalve meter afstand in acht kunnen nemen. In grote steden mogen winkeliers klanten vragen een mondkapje te dragen. Supermarkten wordt gevraagd om twee keer per dag een uurtje winkelen voor mensen uit kwetsbare groepen in te stellen.

Omdat met name in werksituaties het aantal besmettingen sterk oploopt doordat steeds meer mensen weer naar hun werk gaan moet vanaf nu weer iedereen die dat kan thuis blijven werken. Wanneer een werknemer naar kantoor gaat en besmet blijkt te zijn wordt dat kantoor voor de duur van twee weken gesloten.

En verder blijven de al bekende basismaatregelen onverminderd van kracht: was je handen vaak en goed, hoest en nies in de elleboog, geen handen schudden, laat je testen wanneer je klachten hebt die op corona kunnen wijzen, blijf thuis bij klachten, het hele gezin blijft thuis als een gezinslid positief is getest, hou anderhalve meter afstand en werk zoveel mogelijk thuis. En verder: ga winkelen in je eentje, maak er geen uitstapje van.

Cookieinstellingen