Zonder straf van je wapen af: 246 wapens ingeleverd in Limburg

Foto: Anke Hendrix

Bij de politie in Limburg zijn afgelopen week in totaal 246 wapens ingeleverd. Dat gebeurde tijdens de Week van de Veiligheid, maakte de politie zaterdag bekend.

Van maandag 5 tot en met vrijdag 9 oktober was het bij alle Limburgse politiebureaus mogelijk om wapens in te leveren. Deze actie was georganiseerd in het kader van de Week van de Veiligheid onder de slogan: ‘Zonder straf van je wapen af.’ De opbrengst van de actie is verrassend. in totaal zijn 246 wapens ingeleverd waarvan 20 vuurwapens. Er zaten enkele bijzondere exemplaren bij. Van twee wapens wordt in overleg met het Openbaar Ministerie gekeken of het stukken zijn die in een museum thuishoren.

Zaterdag werden alle wapens en de ingeleverde munitie geïnventariseerd en geteld. Ronnie Rabuda, de coördinator van de actie is érg tevreden: “Het aantal is veel groter dan verwacht. Afgelopen woensdag hadden we in totaal 40 wapens in de verzamelbakken. Het zijn er nu bijna 250.” De verscheidenheid van de ingeleverde stukken is groot. Naast een groot aantal messen en luchtbuksen zijn ook twintig vuurwapens ingeleverd. “Een revolver, diverse gasalarmpistolen, hagelgeweren, een zogenaamd stropersgeweer en ook een schietpen. Dat laatste is een levensgevaarlijk wapen”, vertelt Mark Sanders. Hij is als vuurwapenspecialist betrokken bij de inventarisatie. Bijzonder is ook dat er twee oefenlandmijnen zijn ingeleverd. “En een Fairbairns Sykes dolk uit de Tweede Wereldoorlog.”

Museumstukken

Een ‘klewang’ (wapen uit Nederlands Indië) en een oud ceremonieel wapen van de politie zijn twee stukken waarover in overleg met het openbaar Ministerie wordt gekeken of ze in aanmerking komen voor tentoonstelling in het museum. De overige wapens worden vernietigd.

Zonder straf van je wapen af

De inleveractie had een anoniem karakter. Wapens konden anoniem, zonder registratie, worden ingeleverd in een box in het politiebureau. Een uitzondering waren de vuurwapens. Mensen die een vuuurwapen wilden inleveren konden dat na telefonisch contact doen. Vuurwapens worden altijd onderzocht.

Reacties