Griepvaccinaties strak geregisseerd

In de rij voor de griepprik
Foto: Rob Goossens

Tal van mensen die tot een risicogroep behoren hebben afgelopen weken een uitnodiging ontvangen voor de jaarlijkse griepvaccinatie.

Dit jaar gebeurt dat vanwege de coronapandemie volgens strikte regels en strak geregisseerd. Mensen moesten zich tijdens een bepaald tijdsslot van 15 minuten melden bij de door hun huisarts bepaalde plek om ingeënt te worden.

Patiënten van Huisartsenpraktijk De Baandert in Sittard moesten zich melden op het adres Odasingel 659, bij de Odaflat. Daar werden bezoekers allereerst gevraagd of ze klachten hebben die op corona kunnen wijzen. Er werd strikt op toegezien dat iedereen anderhalve meter afstand in acht nam en er was een eenrichtingscircuit ingericht. De hele operatie verliep gesmeerd, wachtrijen waren er amper of niet en er werd in twee grote ruimtes door acht personen aan de lopende band geprikt. Wie binnenkwam stond amper drie minuten later voorzien van het griepvaccin weer buiten.

Ook bij de huisartsenpraktijk op de Markt in Munstergeleen was het een komen en gaan van griepprikhalers. Daar vormde zich zaterdag een flinke rij mensen, allemaal keurig op anderhalve meter afstand. Gelukkig bleef het droog.

Een griepprik voorkomt bij circa veertig procent van de mensen dat ze ziek worden van de griep. En wie toch griep krijgt is naar verwachting minder ziek dan zonder te zijn ingeënt.

Hoe goed de griepprik werkt verschilt overigens per persoon en per jaar. Een griepprik verkleint de kans op griep met 40 procent. Sommige mensen krijgen na het halen van de griepprik nog steeds griep, maar zijn dan mogelijk wel minder ziek dan zonder vaccin. De griepprik werkt het beste bij mensen met een goede weerstand.

Reacties