Viva nomineert Milou uit Geleen als succesvol vrouwelijk rolmodel

Foto: Tumi Ghana

In de zomer van 2017 vertrok Milou Lommelen, geboren in Geleen, naar de tweede grootste stad van Ghana; Kumasi.

Sinds november 2017 runt zij haar eigen non-profit organisatie genaamd Tumi Ghana.

Unieke kijk op NGO-werk levert VIVA400 nominatie op

Milou omschrijft haar organisatie liever niet als een stichting, maar als een social enterprise. “Geld verdienen is helemaal niet slecht, als je het maar gebruikt om sociale impact te maken” aldus de energieke dertiger. De social enterprise stelt jonge vrouwen in staat een eigen inkomen te verwerven middels het Women Empowerment Centre. In het centrum worden naai- en ontwerplessen gegeven, ontvangen de vrouwen coaching in ondernemersvaardigheden en krijgen ze gratis toegang tot seksuele voorlichting en anticonceptie. Het doel is dat de jonge vrouwen zich ontplooien tot vakbekwame, zelfverzekerde en onafhankelijke jonge vrouwen die voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.

Viva biedt een uniek podium aan 400 succesvolle vrouwen middels hun VIVA400 award, waarvoor Milou één van de genomineerden is. VIVA geeft hiermee erkenning aan succesvolle vrouwen en hoopt met deze 400 rolmodellen alle vrouwen van Nederland te inspireren.

Zelfvoorzienend als ultieme doel

Tumi Ghana is er van overtuigd dat zelfvoorzienend zijn het ultieme doel is. Niet alleen voor de vrouwen die deelnemen aan het project, maar ook voor het project zelf. Daarom is het Tumi Hostel geopend op hetzelfde terrein als het Women Empowerment Centre. Het hostel heeft zich in een paar jaar tijd gemanifesteerd als een hotspot voor in Ghana werkzame expats en stagiaires, toeristen en backpackers.

Tumi’s droom is om een 100 procent duurzame en lokaal geleide sociale onderneming te worden. Het Tumi Hostel speelt hierin een belangrijke rol. Door de Covid-19 pandemie zijn de Ghanese grenzen maanden lang gesloten geweest. Dit betekent dat het toerisme in het land volledig stil is gevallen. De operationele kosten, die voorheen gedekt werden door de inkomsten van het succesvolle hostel, moeten nu op een andere manier opgevangen worden. “We zijn op zoek moeten gaan naar nieuwe bronnen van inkomsten om te kunnen overleven” aldus Milou. “In mei 2020 heb ik samen met drie Limburgse dames een webshop opgezet onder het label Maame Tumi. De webshop van Maame Tumi biedt diverse kwalitatieve en kleurrijke producten. Denk aan kussenslopen en kookschorten, maar ook prachtige tassen en slabbetjes.” Ook hier is het ondernemerschap van Milou terug te zien, want de bestseller op dit moment zijn de mondkapjes. Inmiddels is Milou ook actief op zoek om organisaties te helpen aan mondkapjes.

Meer informatie over zakelijke mogelijkheden zoals aankoop mondkapjes? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of bekijk het zakelijk aanbod online.

Cookieinstellingen