gob en DNA: (digitaal) meldpunt coronavragen verenigingen/stichtingen gewenst

Foto: Afbeelding van Ulrike Leone via Pixabay

Er moet een (digitaal) meldpunt komen waar (sport)verenigingen en stichtingen snel en gemakkelijk terecht met hun vragen of problemen als gevolg van corona.

Een gezamenlijke motie met die strekking wordt tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 en 12 november inzake de programmabegroting 2021 ingediend door Marcel Claessens (gob) en Phil Boonen (DNA).

De motie roept het college van B&W daarnaast op alle (sport)verenigingen en stichtingen hierover aan te schrijven en (actief) over te informeren en hier verder via de gebruikelijke kanalen ruchtbaarheid aan te geven. Tevens moet ervoor worden gezorgd dat er zoveel mogelijk een vast aanspreekpunt komt voor de beantwoording van vragen en het leveren van maatwerk bij het oplossen van (financiële) problemen van de (sport)verenigingen en stichtingen.

Dit doen gob en DNA omdat de gevolgen, duur en impact van de coronacrisis voor veel (sport)verenigingen en stichtingen moeilijk zijn in te schatten. Het voortbestaan van (sport)verenigingen en stichtingen is nog onzeker, de inkomsten van (sport)verenigingen en stichtingen zijn enorm teruggelopen en het is maar de vraag of leden van (sport)verenigingen en gebruikers van accommodaties na corona de draad weer oppakken.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft bij brief van 1 mei 2020 een steunpakket voor sportverenigingen aangekondigd met daarin een drietal maatregelen (kwijtschelding huurpenningen sportverenigingen, stimuleringsregeling kleine amateur sportverenigingen en uitbreiding Waarborgfonds Sport) met een financiële omvang van 120 miljoen euro.

gob en DNA realiseren zich:

  • dat een bloeiend (sport)verenigingsleven van vitaal belang is voor de sociale structuur en cultuur van de wijken en dorpen in onze gemeente;
  • dat gemeenschapsaccommodaties onderdak bieden en daarmee samenhangende diensten verlenen aan sociaal-maatschappelijke en sociaal-culturele activiteiten op dorps-, wijk- en stadsdeelniveau en Zij daarmee een belangrijke rol vervullen bij het versterken van de maatschappelijke ruggengraat van Sittard-Geleen;
  • dat de ondersteuning van (sport)verenigingen en stichtingen door de gemeente een bijdrage kan leveren aan de continuïteit van deze belangrijke maatschappelijke organisaties;
  • dat een (digitaal)meldpunt waarbij (sport)verenigingen en stichtingen zich kunnen melden voor ondersteuning in de meest brede zin van het woord, waaronder financiële steun, zou kunnen bijdrage aan de continuïteit van deze van belang zijnde organisaties;
  • tot slot dat korte lijnen vanuit de (sport)verenigingen, stichtingen en culturele instellingen met de gemeente kunnen leiden tot het sneller oplossen van problemen en het voorkomen van verdere problemen.

gob en DNA hebben het initiatief genomen en hebben momenteel overleg met alle andere partijen of ze de motie mee willen indienen dan wel ondersteunen.

Cookieinstellingen