Medische mondmaskers voor zorgpersoneel – ‘made in Limburg’

Foto: © ProfCore

Drie Limburgse bedrijven, Sion Biotext, ProfCore Group en HAAN Industrial Group, slaan handen ineen in de productie van medische mondmaskers.

Vanuit zijn productiefaciliteit in Maastricht, produceert Sion Biotext sinds kort medische mondmaskers. De FFP2-gecertificeerde mondmaskers beschermen medisch en zorgpersoneel tegen het coronavirus en worden in tal van Nederlandse ziekenhuizen gebruikt.

Door de lokale productie hoeven de maskers niet meer uit China te worden geïmporteerd. Naast duurzaam, is dit tevens goed voor de regionale werkgelegenheid.

Kort voor de eerste coronagolf begin dit jaar, toen er een tekort aan medische mondmaskers was, vroeg Sion Biotext zich hardop af waarom ‘we’ die in Nederland niet zelf produceerden in plaats van te importeren.

Overheid blij met lokaal initiatief

Joost Postmes, CEO van Sion Biotext: “We hebben contact opgenomen met de overheid. Die juichte het initiatief toe. Binnen twee maanden tijd hebben we een oude productielocatie in Maastricht opgeknapt en voorzien van een cleanroom. Tevens hebben we een bijgebouw uit de grond gestampt. De productielijn hebben we uit China gehaald. De producent daarvan kon ons vanwege de pandemie niet ondersteunen bij de opbouw en ingebruikname daarvan. Uiteindelijk heeft HAAN Industrial Group de lijn volledig voor ons ingericht en ervoor gezorgd dat deze voldoet aan de Europese standaarden. In de zoektocht naar personeel was ProfCore een van de weinige partijen in de buurt die ons op korte termijn van voldoende gekwalificeerd personeel kon voorzien. Medio maart vonden de eerste gesprekken met HAAN en ProfCore plaats. Eind mei waren we in principe volledig operationeel, maar moesten we nog wachten op de certificering. Inmiddels draaien we 24/7 en maken tal van Nederlandse ziekenhuizen gebruik van onze mondmaskers.”

ProfCore verantwoordelijk voor output en veiligheid

Armand Quaring, Manager Outsourcing bij ProfCore: “Sion Biotext heeft de gehele productie aan ons uitbesteed. Dat betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor gestelde targets qua output en veiligheid. Door onze jarenlange ervaring met productieprocessen en expertise op het gebied van procesoptimalisatie, zorgt dat voor een betere overall performance. Zowel in de productiefaciliteit als in het warehouse. Met vijftien procesoperators en vier inpakkers zorgen we voor een continue bezetting, waarbij 24/7 geproduceerd wordt én zijn we verantwoordelijk voor eerstelijnsstoringen. Dat alles onder leiding van een teamleider en logistiek manager van ProfCore. We zijn er trots op een bijdrage te mogen leveren aan de lokale productie van mondmaskers. Goed voor de regionale werkgelegenheid en met het oog op de CO2-voetdruk is dit duurzamer dan mondkapjes importeren uit China.”

HAAN Industrial Group installeert en onderhoudt de Chinese productielijn in Nederland

Mart Braun, directeur van HAAN Industrial Group: “We hebben samen iets moois neergezet. Amper zeven maanden geleden waren we geen experts in het produceren van mondmaskers. Wel heeft HAAN jarenlange ervaring in het bouwen en onderhouden van industriële machines. De productielijn kwam in dit geval uit China. We hebben Sion Biotext technisch ondersteund bij de assemblage en ingebruikname van de lijn en nu voeren we de technische regie. Bij de assemblage en ingebruikname liepen we tegen enkele uitdagingen aan. Zo voldeed de machine niet aan de Europese normen op het gebied van veiligheid, wat om de nodige aanpassingen vroeg. Ik ben van mening dat we trots mogen zijn op wat we binnen korte tijd samen hebben neergezet. In feite zijn we in het diepe gesprongen. Maar deze tijd vraagt ook om denken in kansen in plaats van bedreigingen. Dit was ook het eerste project waarin wij als HAAN verregaand hebben samengewerkt met ons zusterbedrijf ProfCore. Eenvoudig gezegd kunnen we samen een productielijn bouwen, onderhouden én bemensen, wat veel belooft voor toekomstige projecten.”

Bijschrift bij de foto boven dit bericht: ProfCore Group (Armand Quaring), Sion Biotext (Joost Postmes) en HAAN Industrial Group (Mart Braun) slaan handen ineen in de productie van medische mondmaskers.

De door Sion Biotext in Maastricht geproduceerde FFP2-gecertificeerde mondmaskers ter bescherming van medisch en zorgpersoneel tegen het coronavirus worden toegepast in tal van Nederlandse ziekenhuizen.
Cookieinstellingen