FNV voor 14: actie in Sittard-Geleen voor hoger minimumloon

Foto: SGN

De FNV voert zaterdag 16 januari in Sittard-Geleen en meer dan 14 andere gemeenten een landelijke actiedag voor een minimumloon van 14 euro per uur.

Met FNV Voor 14 wordt een speciale campagne gestart die gericht is op de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. In meer dan vijftien gemeenten gaan mensen zaterdag de straat op en eisen ze verhoging van het minimumloon naar 14 euro bruto per uur per 1 januari 2022. Ook in Sittard-Geleen.

Ook is er ’s middags een online bijeenkomst met daarin de start van een petitie met deze eis. De landelijke politiek krijgt de resultaten van deze petitie voor de verkiezingen van 17 maart aangeboden.

Actie

Door middel van een groot spandoek en het uitdelen van flyers wordt zichtbaarheid gegeven aan de campagne #kiesvoor14.

De FNV vraagt hiermee aandacht voor verhoging van het wettelijk minimumloon en waardering voor de mensen die ons land tijdens de coronacrisis draaiende houden. Eugenie Jansen van Sittard-Geleen voor 14: “Het probleem dat je niet kunt rondkomen ligt niet bij de mensen die het minimumloon verdienen. Ze werken hard en leveren ook een bijdrage aan de maatschappij. Het is tijd voor waardering en een leefbaar inkomen.”

Politieke keuze

Bijna alle politieke partijen hebben sinds de start van de FNV-campagne Voor 14 wel een verhoging van het minimumloon in hun verkiezingsprogramma staan, maar veel gaan niet verder dan een paar procent.

Twee miljoen werkenden komen niet rond

In Nederland moeten twee miljoen werkenden zien rond te komen van minder dan 14 euro bruto per uur. Voor de meesten is het een dagelijkse strijd om te overleven. Wat voor veel mensen heel gewoon is – een keertje uit eten, nieuwe kleding of op vakantie – zit er voor hen niet in. In april bracht kennisinstituut Nibud een rapport uit waaruit blijkt dat mensen met een minimumloon nauwelijks rondkomen.

Campagne Voor 14

De koopkracht van mensen met een minimumloon is sinds eind jaren ’70 met 20 procent gedaald en achtergebleven bij de gemiddelde loonstijging. De FNV voert sinds begin 2019 actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro bruto per uur met de campagne Voor 14. Het minimumloon is nu 10,24 euro bruto per uur.

De FNV voert zaterdag 16 januari vanaf 11:00 uur actie bij de Jumbo aan de Romeinenstraat 2 in Sittard.

Reacties