Kennedymars moet opnieuw wijken vanwege coronavirus

2016 - in afwachting van de start
2016 - in afwachting van de start
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De organisatie van Kennedymars Sittard heeft vandaag laten weten dat dit wandelevenement ook dit jaar geen doorgang kan vinden.

In november heeft de Stichting Kennedymars Sittard een werkgroep in het leven geroepen, die tot in detail de haalbaarheid van de Kennedymars editie 2021 heeft onderzocht. Uiteindelijk heeft dit geleid tot de met pijn in het hart genomen beslissing van het stichtingsbestuur om dit jaar de (57e) Kennedymars af te gelasten. Ook de Swentiboldmars en Minimars gaan niet door.

De Kennedymars stond dit jaar op Paaszaterdag 3 april op de kalender. De organisatie zou uiterlijk rond deze tijd – medio januari – een aantal belangrijke verplichtingen moeten aangaan en andere zaken in gang moeten zetten. Maar het is op dit moment echter vanwege de coronaperikelen geheel onduidelijk wat er wel en niet mag worden georganiseerd.

Uiteraard spelen bij de afgelasting de veiligheid van de wandelaars en vrijwilligers een belangrijke rol, alsmede de kans op verspreiding van het corona-virus.
De deelnemers zullen hierdoor moeten wachten tot 16 april 2022, ervan uitgaande dat dan het corona-virus onder controle zal zijn.

De Sittardse Kennedymars is de oudste Kennedymars in ons land en bestaat al sinds 1963. De toenmalige president van de Verenigde Staten, John F. Kennedy, daagde in dat jaar zijn bevolking uit met de uitspraak dat de moderne mens in staat moet zijn om 50 mijl (80 km) binnen 20 uur te kunnen lopen. Deze uitdaging werd ook in Sittard door elf studenten opgepikt, waarmee een traditie werd geboren. Inmiddels is de Kennedymars in Sittard méér dan 100.000 keer volbracht! Dit jaar zouden er mogelijk twee wandelaars de mars reeds voor de 50e keer lopen. Spijtig genoeg zit dat er dus niet in.

Iedereen die de Kennedymars of zijn kleinere broertjes, de Swentiboldmars en Minimars, ooit gelopen heeft of erbij betrokken was, kent de bijzondere sfeer van het evenement. Behalve de saamhorigheid op de dag, de gezellige momenten op de verzorgingsposten en de bloemen bij de aankomst op de Markt in Sittard, speelt de datum van het evenement daarbij een belangrijke rol. De Kennedymars vindt steevast plaats op Paaszaterdag en dat is ‘na de winterslaap’ jaarlijks het eerste grote wandelevenement in Nederland. Het bestuur vindt daarom het verplaatsen van het evenement naar bijvoorbeeld het najaar als er toch al veel andere wandeltochten plaatsvinden, géén reële optie.

Een belangrijk gegeven: Het Kennedymarsvirus zal er zeker nog zijn, als het coronavirus is verdwenen.

Cookieinstellingen