Grapperhaus aan supporters: ordehandhaving ligt bij politie

Foto: still uit video

Supporters van diverse voetbalclubs in Nederland hebben relschoppers laten weten in te zullen grijpen wanneer zij vernielingen binnen hun gemeenten aanrichten.

In Maastricht was het gisteren een groep MVV-fans die de stad introk om het centrum te helpen beschermen tegen relschoppers. Het bleef ondanks aangekondigde rellen rustig in de stad. Fans van Fortuna Sittard hebben eveneens aangegeven in te zullen grijpen als zich rellen voordoen in Sittard.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waardeert het als bezorgde burgers zich uitspreken tegen de rellen en plunderingen die afgelopen dagen plaatsvonden. Maar de taak van ordehandhaving ligt altijd bij de politie en marechaussee, benadrukte hij in de talkshow Op1, naar aanleiding van de acties van voetbalsupporters die dinsdagavond een aantal steden introkken om winkels te beschermen.

“De avondklok geldt voor iedereen”, zegt Grapperhaus. Ook voor supporters die de politie willen bijstaan.

Politiechef Willem Woelders zei in het programma dat vooraf met sommige supportersclubs duidelijke afspraken waren gemaakt. Ook hij benadrukte dat de supporters tot 21:00 uur op straat hun mening mogen geven en dat ze altijd informatie met de politie kunnen delen, maar daar houdt hun rol volgens hem op.

Cookieinstellingen