Afgelopen week 24.668 nieuwe coronabesmettingen geteld

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Afgelopen week zijn er 24.668 (een week eerder 28.628) nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.

Er zijn in de afgelopen week 1096 (een week eerder 1278) patiënten door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). De IC’s namen de afgelopen week 172 zieken op, 85 minder dan een week eerder. De afgelopen week zijn 408 (een week eerder 448) laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld.

In week 5 werd van 195.086 geteste personen de uitslag bekend: 20.862 testten positief op COVID-19. Een week eerder waren van de 208.275 ontvangen uitslagen er 23.804 positief. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is van week 4 op week 5 licht gedaald van 11,4% naar 10,7%.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Niet iedereen die positief test, noemen we een patiënt. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten.
In het verleden noemden wij mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit hebben we inmiddels aangepast in onze uitingen.

Reacties