Kruispunt besteedt aandacht aan De Gelaender Toer

<em>Flaarisse op de Gelaender Toer - 2021</em>
Flaarisse op de Gelaender Toer - 2021
Foto: De Flaarisse van Gelaen

Op maandag 15 februari komt Kruispunt (om 22:50 uur op NPO2) met een uitzending over carnaval.

Hierin volgt Kruispunt een aantal initiatieven van verenigingen die zich niet door corona uit het veld laten slaan, waaronder natuurlijk ook de Geleense Sjtads Vastelaoves Vereiniging De Flaarisse.

Kruispunt TV – We vieren altijd Carnaval!

Niet in je mooiste pekske rondhossen in een bomvolle kroeg. Geen nachten doorwerken aan de praalwagens voor de optocht. Carnaval wordt anders dit jaar.

Het leven van historicus Rob van de Laar staat volledig in het teken van Carnaval: “Ik voel langzamerhand het opkomend gemis, nu het dichterbij komt. Want voor mij zijn het toch heilige dagen, waarop ik absoluut erbij moet zijn.” Hij duidt de enorme sociale betekenis van het feest dat volgens hem terecht Cultureel Erfgoed is.

Carnaval, van oudsher gevierd in katholieke streken, is het laatste moment om royaal te eten en te drinken voordat de Vastentijd begint. Dat vasten zit er vaak niet meer in. Maar nog altijd is het een feest waarbij iedereen gelijk is en waarbij de mensen uitbundig afscheid nemen van het voorbije jaar. Om daarna weer te kunnen beginnen met een schone lei.

Maar hoe moet dat dit jaar, nu alle evenementen zijn afgelast vanwege Covid-19? Alleen de Tweede Wereldoorlog, de Watersnood van 1953 en de Golfoorlog waren eerder reden om het volksfeest over te slaan. Het vuur van Carnaval 2021 is echter zeker niet gedoofd. Kruispunt volgt een aantal opmerkelijke initiatieven van mensen die zich niet uit het veld laten slaan.

Carnavalsvereniging De Flaarisse uit Geleen zet met de Gelaender Toer mensen die een hart onder de riem kunnen gebruiken of die zich inzetten voor hun stad in het zonnetje. Met behulp van een versierde vlaaiplank reikten Prins Daan II en Opper-Flaaris Bert I coronaproof een bijzondere jaarmedaille uit aan een aantal Geleners. Dat gebeurde op voordracht van andere Geleners, die de nominatie vergezeld van een motivatie konden insturen naar De Flaarisse.

Hieronder leest u de motivatie van een tweetal nominaties.

Een nominatie die zeker niet mocht ontbreken en dan ook door velen werd verwacht was die voor de 94-jarige Corry Vermeer, die elk jaar op hoge hakken meeloopt in de Geleense optocht.

Corry Vermeer

Ik wil graag Corry Vermeer nomineren, ze mist de vastelaovend zó erg, ze is er al helemaal klaar voor maar helaas gaat alles weer niet door.Leef Flaarisse, Zaw ich vroage of neet.
Jao ich daon ’t, of daon ich ’t toch mèr neet.
Mäe ich kin d’r neet om heen,
Veur mien mam sjtaon de Flaarisse op één. (Ja sorry “ein’ rijmde neet!)
Veer kinne allemaol waal dat vruike wat veurop in de polonaise löp en naots op tied toes is mit dees daag. Es d’r eemes is in Gelaen die uch mis dan is dat waal Corry!
Ut ganse jaor kiekt t oet nao dae daag woa-op alles begint, mer van dat alles is niks gekomme.
Dit jaor gein 11e vd 11e, gein prins-oetreuping, gein repetisje mit de SJPAS, gein gezellige recepties, nae zelfs gein bezeuk van al heur kenjer en kleinkenjer allemaol saame…
Ut beste vaccin wat geer kint bezurrige is ein klein bezeukse aan de Markt 53 in Gelaen.
Onger aan de roet óf onger aan de deur.
Mer ein ding is zeker: Eine Jäger sjteit boave zeker veur uch klaor.
V’r zaowe ’t allemaol ein prachtig gebaar vènge, es geer kommende tied èns ff langs zoawt gaon. ’t Zal uch erg dankbaar zeen en häör weer veul energie gaeve!
V’r krieke d’r nao oet.

En tenslotte was er ook een ontroerende postume nominatie: die van Mart Beckers, op voordracht van zijn Geleense muziekvrienden Ben Erkens en Jo Deusings.

Mart Beckers (postuum)

  • Mart heeft met harmonie Lindenheuvel meer dan 50 jaren meegelopen en gemusiceerd in de optochten van Geleen.
  • Mart is vanaf de oprichting in 2005 als muzikant en penningmeester lid van de Bertha Band geweest. Mede door zijn inzet, enthousiasme en betrokkenheid heeft de Bertha Band tot op heden kunnen bestaan en functioneren.
  • Mart is ruim 20 jaar als muzikant, penningmeester en medeorganisator van evenementen (o.a. GWKK) trouw lid geweest van hermenieke Oete Waeg.
  • Mart heeft diverse jaren meegespeeld in het revue-orkest van ‘Gelaen Waggelt’.
  • Verwijzend naar voorgaande punten mogen we stellen, dat Mart gedurende zijn leven een royale bijdrage heeft geleverd aan de Gelaense vastelaovend.
  • Mart heeft zitting gehad in diverse besturen, commissies en werkgroepen, alle ten dienste van het sociaal-culturele leven in Geleen.
  • Last but not least. Mart heeft vele Geleense verenigingen, zaken en mensen (privé) vele malen belangeloos met raad en daad geholpen.

Kijken dus! Kruispunt wordt op carnavalsmaandag 15 februari rond de klok van 22:50 uur uitgezonden op NPO2.

Dossier: Carnaval
Cookieinstellingen