Afgelopen week 29.977 nieuwe coronabesmettingen geteld

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Afgelopen week zijn er 29.977 (een week eerder 25.229) nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.

Er zijn in de afgelopen week 1140 (een week eerder 1197) patiënten door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). De IC’s namen de afgelopen week 240 zieken op, 46 meer dan een week eerder. De afgelopen week zijn 418 (een week eerder 423) laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld.

In week 7 werd van 263.291 geteste personen de uitslag bekend: 25.543 testten positief op COVID-19. Een week eerder waren van de 190.188 ontvangen uitslagen er 21.368 positief. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is van week 6 op week 7 gedaald van 11,5% naar 9,8%.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Niet iedereen die positief test, wordt patiënt genoemd. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. In het verleden noemde het RIVM mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit is inmiddels aangepast in de berichtgeving door het RIVM.

Reacties