Beperkte versoepeling maatregelen ondanks stijgend aantal besmettingen

Winkels mogen open voor winkelen op bestelling
Foto: SGN

Het kabinet heeft besloten om een aantal maatregelen tegen corona iets te versoepelen, ondanks de vrees voor de besmettelijker Britse variant van het virus.

Premier Rutte noemde de beperkte versoepelingen ongelooflijk spannend en hamerde erop dat het nu extra belangrijk is om de basisregels goed in acht te blijven nemen: handen wassen, mondkapje dragen in winkels, het OV, stations en andere publieke ruimtes, anderhalve meter afstand houden, laat je testen als je klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis, maximaal een bezoeker per dag, blijf thuis als je klachten hebt, ga in quarantaine als je positief bent getest en zorg dan dat ook je gezinsleden thuisblijven.

De premier kondigde vier versoepelingen aan.

Zo gaan de middelbare scholen, het MBO en het HBO en WO met inachtneming van een aantal strikte maatregelen weer open vanaf 1 maart. Verder wordt ernaar gestreefd om het onderwijs verder ook open te houden omdat het niet alleen belangrijk is dat jongeren een goede scholing en opleiding krijgen, maar ook omdat dit maatschappelijk en sociaal van groot belang is.

Vanaf 3 maart is het beoefenen van contactberoepen weer toegestaan, met uitzondering voor sekswerkers.

Winkels mogen vanaf 3 maart naast click en collect ook winkelen op afspraak mogelijk maken. Daarbij geldt dat afspraken tenminste vier uur van te voren moeten worden gemaakt en gelden ‘time slots’ van 10 minuten en maximaal twee klanten tegelijk in de winkel (per winkeletage). Zo kunnen er dus maximaal 12 klanten per uur worden geholpen en is er weer wat meer perspectief voor de winkeliers.

Tenslotte mogen jongeren tot 27 jaar weer in teamverband binnen hun eigen vereniging sporten. Competities zijn nog niet toegestaan.

Sportscholen en horeca moeten voorlopig nog dicht blijven. De avondklok blijft gelden tot 15 maart. Op 8 maart volgt een nieuwe persconferentie.

Reacties