Vaccinatiecapaciteit moet naar 2,5 miljoen prikken per week

Foto: CC0

De vaccinatiecapaciteit in Nederland moet de komende tijd zodanig worden uitgebreid, dat 2,5 miljoen prikken per week toegediend kunnen worden.

Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus, noemde dat doel tijdens een presentatie voor Tweede Kamerleden.

Als meerdere farmaceuten over een tijdje tegelijkertijd grote partijen vaccins aanleveren, willen de diensten die betrokken zijn bij de vaccinaties die zo snel mogelijk kunnen wegprikken. De GGD’en zijn aan het onderzoeken of ze 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen verzorgen. Huisartsen en ziekenhuizen zijn bereid om bij te springen en zouden dan de rest voor hun rekening kunnen nemen.

De GGD’en maken momenteel “grote stappen in efficiëntie”, zei Van Delden. Volgens hem kan door een slimmere werkwijze het aantal prikken per uur worden verdubbeld, zonder inzet van extra personeel. Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van vaccinatielocaties en de administratie.

Het grote knelpunt blijft wel de beschikbaarheid van vaccins. Zo is er grote onzekerheid over de leveringen door AstraZeneca. Ook farmaceut CureVac zal pas later vaccins kunnen leveren dan eerder werd gehoopt, naar het zich nu laat aanzien vanaf het derde kwartaal van dit jaar. De aantallen die Van Delden noemde, zijn daarom nog zeker niet in zicht.

Reacties