gob en CDA willen besluit wegbestemmen woningbouwtitels herzien

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Sinds 2009 wordt in de gemeenteraad van Sittard-Geleen gesproken over het wegbestemmen van woningbouwtitels.

Destijds nam de gemeenteraad het besluit dat onbenutte bouwtitels gehandhaafd konden blijven mits:

  • geen wettelijke regeling of overheidsbeleid (Rijk, Provincie of Gemeente) zich daartegen verzet;
  • de belanghebbende aangeeft de bouwtitel te willen behouden;
  • uit onderzoek blijkt dat tegen het handhaven van de bouwtitel geen bezwaren bestaan.

Dit besluit werd enkele jaren later gevolgd door een besluit dat de grondeigenaren van een perceel, waarvoor een bouwtitel in het bestemmingsplan is opgenomen, gedurende de geldigheid van het bestemmingsplan de bouwtitels benut kunnen worden en mocht hier door de eigenaren geen gebruik van worden gemaakt, dat dan de bouwtitels bij het actualiseren van het bestemmingsplan automatisch komen te vervallen.

De gemeenten waren wettelijk verplicht om tenminste elke 10 jaar het bestemmingsplan te actualiseren, hetgeen betekent dat een eigenaar van een perceel met een bouwtitel 10 jaar de gelegenheid had om deze bouwtitel te benutten en anders de bouwtitel zou komen te vervallen. In gewoon Nederlands betekent dit dat bij het automatisch vervallen van de bouwtitel hun grond dan enorm in waarde daalt.

De hiervoor vastgestelde besluiten werden genomen gelet op de regulering van de woningmarkt en de verwachte bevolkingskrimp. Ingezet werd op verdunning van de woningvoorraad. Het streven naar het ontwikkelen van een woonmilieu met een lagere bebouwingsdichtheid, naar centrum stedelijk wonen, naar levensbestendige woningen en naar het realiseren van verschillende typen zorgwoningen, gekoppeld aan meerdere voorzieningen, zoals winkels, mogelijkheden tot sport en ontspanning etc.

Reductie van de harde plancapaciteit, schrappen van bouwtitels en woonbestemmingen uit bestemmingsplannen, vormden een belangrijk onderdeel van het hiervoor weergegeven beleid. Inmiddels hebben zich op de woningmarkt andere ontwikkelingen voorgedaan dan destijds werd voorzien en is nu op weg naar de landelijke verkiezingen in maart 2021 de woningnood één van de hoofdthema’s in de landelijke politiek.

Ons inziens is de veranderende woonbehoefte reeds voldoende aanleiding om het herzien van de bestemmingsplannen in de gemeente Sittard-Geleen in het algemeen en in het bijzonder het wegbestemmen van bouwtitels opnieuw nader te beschouwen. Gelet hierop is in Zuid-Limburg nu de afspraak gemaakt om de sloopregeling bij nieuwe bouwtitels te laten vervallen.

Daarom willen de gemeenteraadsfracties van gob en CDA van het college van B&W weten of het bereid is om de gemeenteraad een voorstel te doen om het beleid ter zake zodanig te herzien, dat bepalingen die een belemmering vormen voor de groei c.q. de verandering van de woningmarkt in het algemeen weg te nemen en in het bijzonder te komen tot heroverweging ten aanzien van de bepalingen aangaande het wegbestemmen van onbenutte bouwtitels.

Cookieinstellingen