Coronaproof appelsienesjmiete in Sittard met halfvasten

Foto: SGN

Dit jaar hebben we niet mogen genieten van carnaval. In Sittard werden op vastelaovesdaensdig dan ook geen appelsiene uitgegooid.

Het oude gebruik werd ingevoerd om de bevolking in de doorgaans zonarme wintermaanden van wat extra vitamientjes te voorzien.

Behalve het wegvallen van carnaval is er dit jaar ook al geen Sint Joepmarkt in Sittard en gaat net als vorig jaar ook door het traditionele Krombroodrapen met halfvasten een streep op de kalender…

Een aantal Sittardse verenigingen speelt daar nu op in door op de vrijdag voor halfvasten – dat is 12 maart aanstaande – appelsiene te gaan sjmiete op een stuk of 14 Sittardse basisscholen.

Met hun initiatief willen de Sittardse carnavalsverenigingen De Kempernaaze, Klup Ummer Naat, Appelsieneklup Zitterd en culturele vereniging De Mander deze traditie toch gestand doen.

Het sjmiete zal overigens geheel coronaproof gebeuren, hetzij door leden van de genoemde verenigingen, hetzij door de scholen zelf.

Waarschijnlijk zullen voorbijgangers of omwonenden van de Sittardse basisscholen volgende week vrijdag vanaf een uur of tien in de ochtend in totaal zo’n drieduizend kinderen uit volle overgave het in Sittard zo bekende “Appelsiene! Appelsiene! Appelesieieiene!!!” horen scanderen.

Reacties