Appelsienesjmiete op Sittardse basisscholen

CV de Kempernaaze gooien sinaasappels bij basisschool Talander
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Aan het einde van de 19e eeuw ontstond in Sittard het gebruik om in de wintermaanden sinaasappels te schenken aan weeshuizen en aan kinderen uit arme gezinnen.

Dat moest hen aan extra vitamines helpen om de winter door te komen. Later ontstond uit dat gebruik het appelsienesjmiete op carnavalsdinsdag, een nog altijd bekend en populair gebruik in Sittard.

Dit jaar kon er echter geen carnaval worden gevierd. En ook het Krombroodrapen, dat normaliter aanstaande zondag – Halfvasten – bij de kogelvanger op de Kollenberg zou plaatsvinden – gaat jaar niet door vanwege de coronapandemie.

Om de kinderen toch van wat extra vitamines te voorzien en om het gebruik van het Appelsienesjmiete hoog te houden vatten de Sittardse carnavalsverenigingen De Kempernaaze, Klup Ummer Naat, Appelsieneklup Zitterd en culturele vereniging De Mander het idee op om vandaag, op vrijdag voor Halfvasten, de scholen te bezoeken om er kisten met sinaasappels af te geven. Bij basisschool Talander (foto) en bij basisschool De Hoefer werd er zelfs ‘ouderwets’ met sinaasappels gegooid. De kinderen scandeerden zoals je dat normaliter alleen op carnavalsdinsdag in de straten van het centrum van de stad hoort uit volle borst ‘appelsiene, appelsiene, appelsiene’. Om vervolgens de toegeworpen vruchten uit de lucht te mogen plukken.

Reacties