Afgelopen week 48.186 nieuwe coronabesmettingen geteld

Foto: CC0 Pete Linforth via Pixabay

Afgelopen week zijn er 48.186 nieuwe coronabesmettingen geteld (een week eerder 51.866) nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19.

Er zijn in de afgelopen week 1588 (een week eerder 1633) patiënten door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). De IC’s namen de afgelopen week 376 zieken op, 59 meer dan een week eerder. De afgelopen week zijn 142 (een week eerder 171) laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld.

In week 13 werd van 496.742 geteste personen de uitslag bekend: 44.042 testten positief op COVID-19. Een week eerder waren van de 550.316 ontvangen uitslagen er 46.575 positief. Het percentage positieve testen op landelijk niveau is van week 12 op week 13 gestegen van 8,5% naar 8,9%.

Het aantal meldingen dat het RIVM de afgelopen week heeft binnengekregen van de GGD’en is niet hetzelfde als het aantal positieve tests van die week. Dat kan namelijk nog veranderen door nameldingen. Dit zijn meldingen die voortkomen uit teststraten, maar ook bijvoorbeeld van ziekenhuizen, enzovoort. Het aantal besmettingen in een week is naar verwachting hoger dan het aantal positieve tests, omdat het aannemelijk is dat niet iedereen met een besmetting zich laat testen.

Niet iedereen die positief test, wordt patiënt genoemd. Deze term wordt gebruikt voor mensen die zo ziek zijn dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis of voor mensen die zo ziek waren dat zij zijn overleden. Niet iedereen met een positieve uitslag wordt zo ziek dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Veel mensen krijgen slechts milde klachten of zelfs geen klachten. In het verleden noemde het RIVM mensen met een positieve uitslag wel patiënt. Dit is inmiddels aangepast in de berichtgeving door het RIVM.

Reacties