Huisartsen gaan voorlopig door met zetten vaccin van AstraZeneca

Huisartsen in het hele land zijn vandaag en tijdens het paasweekeinde platgebeld door ongeruste mensen, na het overheidsbesluit om gedeeltelijk te stoppen met het coronavaccin van AstraZeneca.

“Mensen zijn in verwarring. De 60-plussers willen bijvoorbeeld weten of zij het vaccin nog krijgen. Anderen willen weten of het vaccinatieprogramma verder gaat. Niet alle vragen kunnen we beantwoorden, we wachten zelf ook op antwoorden”, laat een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) weten.

Door de vele telefoontjes hadden sommige mensen moeite om een doktersassistent aan de lijn te krijgen. “Aan de telefoon was het ontzettend druk. Andere telefoontjes moesten wachten.

Huisartsen vaccineren onder anderen 60-plussers met het vaccin van AstraZeneca. Die prikken gaan voorlopig gewoon door.

Maar de huisartsen vaccineren ook mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Daarnaast gaan ze op bezoek bij niet-mobiele mensen die zelfstandig wonen, om ze thuis te vaccineren. Deze mensen, met bijvoorbeeld ALS of de ziekte van Duchenne, konden eerder niet naar een vaccinatielocatie komen. In deze groepen mogen mensen die na 1960 zijn geboren het AstraZeneca-vaccin voorlopig niet toegediend krijgen.

Cookieinstellingen