Huisartsen dringen aan: snel vaccin voor risicogroepen onder 60

Foto: CC0 via Pixabay

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hoopt dat zo snel mogelijk duidelijk wordt welk coronavaccin mensen onder de 60 jaar uit risicogroepen kunnen krijgen.

Zij komen niet meer in aanmerking voor het vaccin van AstraZeneca, want dat is alleen nog bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. “Voor deze mensen moet op heel korte termijn een oplossing komen. Wij dringen daar zeer op aan bij het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM”, zegt een woordvoerster van de LHV.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge komt dinsdag naar verwachting met meer informatie. De LHV hoopt dat hij duidelijkheid zal geven over de vaccinatie van bijvoorbeeld mensen met obesitas, bepaalde neurologische aandoeningen en het syndroom van Down.

Ook onder de mensen boven de 60 jaar zien de huisartsen een groeiend probleem. Harde cijfers ontbreken, maar het lijkt erop dat sinds de ‘prikpauze’ en de ophef over het AstraZeneca-vaccin meer mensen uit deze groep afzien van hun prik. “We krijgen signalen van huisartsen die zeggen dat de opkomst bij hen tegenvalt”, aldus de woordvoerster. Het beeld is wel wisselend: in Drenthe lieten veel zestigers zich juist wel vaccineren, maar in het stedelijk gebied van Zuid-Holland “lijkt het minder te zijn”. Een huisarts uit Zwolle liet afgelopen weekend weten dat van zijn patiënten tussen de 60 en 65 jaar slechts de helft kwam opdagen.

De LHV ziet “onrust en frustratie” bij huisartsen over de haperende vaccinaties. “Ze worden ook platgebeld met vragen en twijfels. Het is heel vervelend voor ze. Dan heb je alles opgetuigd naast je drukke praktijk en merk je nu dat, waarschijnlijk voor een deel door de twee prikstops, een deel van de mensen wegblijft.”

Reacties