Subsidieaanvragen duurzame energie in meerderheid voor warmtepomp

Foto: CC0 moerschy via Pixabay

Ruim 60 procent van alle aanvragen voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wordt gedaan voor de aanschaf van een warmtepomp.

Brabant vraagt vaakst subsidie aan en pelletkachel populair bij particulieren

Klimaatverandering tegengaan door beperking van CO2-uitstoot was ook de afgelopen verkiezingen weer een belangrijk onderwerp. Om woningeigenaren en bedrijven hierbij te helpen, bestaat er sinds 2016 de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Deze subsidie kan worden aangevraagd voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en voorheen ook pelletkachel en biomassaketel. Uit onderzoek van consumentenadviseur Pricewise blijkt dat de ISDE ruim zes van de tien keer werd gebruikt voor een warmtepomp. Brabanders maakten het vaakst gebruik van de subsidie.

230.874 apparaten aangeschaft via ISDE

Uit data van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) blijkt dat er tot 2021 subsidie werd aangevraagd voor in totaal 230.874 warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Het gaat hierbij om zowel particulieren als zakelijke subsidieaanvragers, en zowel gerealiseerde projecten als projecten in uitvoering. Van de 230.874 aanvragen waren er 136.441 particulier en 94.433 zakelijk. Het vaakst werd subsidie aangevraagd voor een warmtepomp. Met 144.527 aanvragen (60.524 particulier en 84.003 zakelijk) maakte de warmtepomp 62,6 procent uit van het totale aantal ISDE-aanvragen. Bij 45 procent van de particuliere aanvragen ging het om een warmtepomp en bij de zakelijke aanvragen was dat zelfs 89 procent. Subsidie voor een warmtepomp begint vanaf € 500 en kan, afhankelijk van het model warmtepomp, oplopen tot meer dan € 8.000.

Omstreden pelletkachel populair bij particulieren

Na de warmtepomp staat de pelletkachel op de tweede plek met 58.143 aanvragen, zo’n 25 procent van het totaal. Vooral particulieren schaften een pelletkachel aan via de ISDE: 55.700 in totaal. Bij de zakelijke subsidieaanvragen waren dit er slechts 2.443. Of iedereen nog blij is met het ‘succes’ van de pelletkachel is de vraag. Op 1 januari 2020 werd de ISDE op pelletkachels en biomassaketels vervroegd afgeschaft vanwege negatieve milieu-effecten. Volgens onderzoeksinstituut SEO Economische Onderzoek woog de CO2-reductie niet op tegen de luchtvervuiling, zoals uitstoot van koolmonoxide, fijnstof en stikstof. Voor een biomassaketel werd overigens het minst vaak een beroep gedaan op de ISDE: 5.927 keer door particulieren en 3.289 keer door zakelijke aanvragers, samen goed voor zo’n 4 procent van alle aanvragen.

De overige ISDE-aanvragen waren voor een zonneboiler: 18.988 keer (14.290 particulier en 4698 zakelijk) in totaal. Een zonneboiler zorgt voor warm water met behulp van zonne-energie via zonnepanelen. Met een zonneboiler kun je ongeveer de helft besparen op het verbruik van energie. Subsidieaanvragen voor zonneboilers maakten zo’n 14 procent uit van het geheel.

Onderzoek door: Pricewise.nl

Brabant vindt het vaakst de weg naar subsidiepot

Hoe werd de subsidie verdeeld over Nederland? Provincies die het vaakst een beroep deden op de ISDE zijn Noord-Brabant (53.965), Zuid-Holland (33.230) en Gelderland (27.859). Flevoland (5.180), Zeeland (6.959) en Drenthe (12.171) vroegen het minst vaak ISDE aan. Het merendeel van de subsidieaanvragen – particulier en zakelijk opgeteld – van bijna iedere provincie was voor een warmtepomp. Alleen in Friesland werd er vaker subsidie aangevraagd voor pelletkachels (7.714) dan voor warmtepompen (6.951). Friesland is daarmee ook de grootste afnemer van subsidie voor een pelletkachel. Zuid-Holland is koploper met ISDE-aanvragen voor warmtepompen (26.646), Gelderland voor zonneboilers (3.419) en Brabant plaatste het vaakst een biomassaketel (1.405) met hulp van de ISDE.

Onderzoek door: Pricewise.nl

Wijzigingen ISDE 2021

Per 1 januari 2021 is de ISDE uitgebreid met de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). De regeling behoudt dezelfde afkorting, maar nu met de betekenis: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Naast zonneboilers en warmtepompen subsidieert de ISDE nu ook verschillende vormen van isolatie, zoals dak- gevel en spouwmuurisolatie, en aansluiting van de woning op een warmtenet.

Zakelijke aanvragers kunnen subsidie verkrijgen voor aansluiting op het warmtenet en voor de aanschaf van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp en een kleinschalige windturbine. In totaal trekt het kabinet in 2021 €164 miljoen uit voor de ISDE. Om te zien hoeveel budget er nog is en om subsidie aan te vragen, kunnen woningeigenaren en bedrijven terecht op de site van de RVO.

Bron: Pricewise.nlRuim 60 procent aanvragen Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor aanschaf warmtepomp

Reacties

Cookieinstellingen