Sittard-Geleen krijgt een jongerenlintje en een kinderlintje

Elk jaar groeit kort voor Koningsdag de nieuwsgierigheid naar wie in onze omgeving op 27 april een koninklijke onderscheiding te beurt zal vallen.

Mensen die zich bovenmatig hebben ingespannen voor de samenleving worden met zo’n koninklijke onderscheiding in het zonnetje gezet.

Maar niet alleen volwassenen maken zich verdienstelijk voor de samenleving, want ook veel jongeren en kinderen doen dat. Jongeren komen nu echter niet in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding, omdat een lange periode van maatschappelijke inzet een bepalend criterium is.

De gemeente Sittard-Geleen besloot daarom in november – op basis van een amendement van raadsleden Patrick Brouwers (CDA) en Phil Boonen (DNA) – afgelopen jaar tot het invoeren van een jeugdlintje om zo ook jongeren en kinderen die iets bijzonders hebben gedaan of zich belangeloos en uitzonderlijk inzetten voor anderen of de gemeente Sittard-Geleen met een onderscheiding te danken voor hun inzet.

Gisteren maakte het College van B&W schriftelijk aan de gemeenteraad bekend hoe zij vorm wil geven aan het jeugdlintje. Uit de brief wordt allereerst duidelijk dat het College van B&W ervoor heeft gekozen om twee categorieën lintjes in te voeren: het kinderlintje voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar en het jongerenlintje voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar.

Criteria kinderlintje

  • Het kinderlintje wordt uitgereikt aan kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot en met 11 jaar.
  • Het kind is door zijn/haar vrijwillige initiatieven een voorbeeld voor andere kinderen.
  • Hij/zij woont in de gemeente Sittard-Geleen en is van voorbeeldig gedrag.
  • Inzet van enkele maanden in het afgelopen jaar of het betreft een éénmalige bijzondere prestatie.
  • Of een bijzondere prestatie op nationaal of Europees niveau.

Criteria jongerenlintje

  • Het jongerenlintje wordt uitgereikt aan jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot en met 17 jaar.
  • Jongere is door zijn/haar vrijwillige initiatieven een voorbeeld voor andere jeugdigen.
  • Hij/zij woont in de gemeente Sittard-Geleen en is van voorbeeldig gedrag.
  • Inzet van minimaal een halfjaar in het afgelopen jaar of het betreft een éénmalige bijzondere prestatie.
  • Bij de vrijwillige inzet of een bijzondere prestatie is het een pluspunt als deze innovatief is, stimulerend naar andere jongeren en bijdraagt aan verbinding tussen mensen.
  • Of een bijzondere prestatie op nationaal of Europees niveau.

Iedereen van 18 jaar of ouder kan een kind of jongere voordragen voor een lintje. Een voordracht moet door twee personen – geen familieleden van de kandidaat – worden gesteund. Het jeugdlintje is individueel. Een groep of klas kan niet worden voorgedragen. Bij een bijzondere prestatie door een groep of klas, worden zij gezamenlijk in het zonnetje gezet door de burgemeester of de betreffende portefeuillehouder.

De voordrachten worden vervolgens beoordeeld door een nog te benoemen adviesraad. De adviesraad heeft een zittingstermijn van drie jaar en bestaat uit drie leden, afkomstig uit het onderwijs, verenigingsleven en jongerenvereniging. De burgemeester sluit hierbij aan als onafhankelijk voorzitter.

Procedure

Vóór de zomervakantie (tweede helft juni), start de aanvraagprocedure. Aanmelding dient te gebeuren vóór 15 september van het lopende jaar. Vanaf de tweede helft september tot eind oktober is de adviesraad in de gelegenheid de voordrachten te beoordelen. De adviesraad draagt één of meer kandidaten voor aan de burgemeester. Deze voordracht is voorzien van een motivatie. De burgemeester besluit tot toekenning van een of meer jeugdlintjes en informeert de gemeenteraad en het college over het genomen besluit.

Uitreiking

De uitreiking vindt jaarlijks plaats op 20 november, de Internationale dag van de Rechten van het Kind. De burgemeester reikt het jeugdlintje uit. Daarnaast is het mogelijk
gedurende het hele jaar een voordracht in te dienen voor uitreiking van een jeugdlintje tijdens een Bijzondere Gelegenheid.

Hoe het lintje er straks uit zal zien is nog niet bekend. Het ontwerp voor het lintje wordt door de gemeente in eigen beheer gemaakt. Het wordt een gepersonaliseerde medaille van duurzaam materiaal (bijvoorbeeld messing) met een lint. Bij het lintje hoort ook een eigentijdse, op naam gestelde oorkonde waarop de reden van toekenning vermeld.

De evaluatie van het jeugdlintje vindt plaats in 2024.

Cookieinstellingen