20 jaar Kombochtenbaan en 89 jaar baanwielrennen in Geleen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Donderdagavond vond coronaproof een korte feestelijke bijeenkomst plaats waarin werd stilgestaan bij verleden, heden en toekomst van de Geleense wielerbaan.

Daarbij waren onder meer enkele bekenden uit de wielerwereld aanwezig, zoals Tonny Strouken, Rob Ruijgh en – virtueel – Ad Wijnands en verder natuurlijk het team dat de kar op de Wielerbaan in Geleen trekt.

Baancommissaris Michel van Dijke ging in op de 89-jarige historie van de wielerbaan en 20 jaar kombochtenbaan, het heden en een verwachtingsvolle toekomst. Na zijn toespraak volgden korte gesprekken met Tonny Strouken, Rob Ruijgh en Ad Wijnands. De laatste droeg zijn in 2017 ontvangen eretitel Held van de Wielerbaan op aan het complete team dat de activiteiten op de wielerbaan organiseert en mogelijk maakt.

De bijeenkomst was live te volgen op Facebook. De toespraak van Van Dijke kunt u hieronder nog eens nalezen.

Op 5 mei 1932 werd dit sportpark geopend met de bedoeling mijnwerkers en kinderen aan het sporten te krijgen.

Veel heeft hier zijn oorsprong gevonden: de eerste Nederlands betaalde voetbalclub Fortuna ’54, ’s werelds langstlopende popfestival Pinkpop startte hier in 1970, stockcars reden hun rondjes, maar hier ligt ook de bakermat van het Limburgse wielrennen. 89 jaar geleden werden hier al wielerwedstrijden op een grasbaan georganiseerd. De eerste was op 18 juli 1932. Harmonie St. Cecilia uit oud Geleen zorgde toen voor de muzikale omlijsting. Renners als Jan Nolten, Jeu Jöris en Hub Vinken trokken eind jaren 40 mensenmassa’s naar het sportpark. In 1949 moest de grasbaan plaats maken voor een sintelbaan. De sintels werden geleverd door de Staatsmijn Maurits. Met zwart geblakerde hoofden stapten renners hier van hun fiets.Een veelzijdig programma van o.a. paardenrennen, speedwayraces, motorcross, voetbal, wielerwedstrijden en andere sportevenementen trokken vele duizenden toeschouwers naar het sportpark.

In 1970 werd door toedoen van o.a. Toine Smets van Wielerclub De Ster Geleen een vlakke asfalt baan aangelegd. Deze baan werd geopend door toenmalige burgemeester van Banning. Hier werden vele wielerwedstrijden georganiseerd door Toine Smets en later door Frans Alberts. Alberts was het die in de winter zelfs het gemeentelijk strooizout gebruikte om de renners door te laten koersen als er sneeuw lag. Met het gevolg dat de renners na afloop van de koers stekende pijn in hun ogen hadden.

Harm Knol nam de taak van baancommissaris over en deed dit 25 jaar lang met passie. Harm vertelde me dat hij samen met zijn vrouw Annemie de baan soms schoon maakte met chloor. Toen kon dat nog allemaal.

In 1999 werd door toedoen van o.a. Hub Vinken en Jean Houben gestart met de aanleg van de 500 meter kombochtenbaan. Op 22 april 2001 vandaag exact 20 jaar geleden werd de kombochtenbaan geopend door Tourwinnaar Jan Janssen.

Toen ik in 2013 vanwege een eigen fietstoertocht de ForYouTour in aanraking kwam met Harm begon bij mij het wiel te draaien. Hij vroeg me om zijn taken als wedstrijdleider over te nemen. En op 30 mei 2013 organiseerde ik voor het eerst een baanwedstrijd. Harm vertelde mij dat het voortbestaan van de wielerbaan en Glanerbrook ter discussie stonden. Met die onzekerheid ben ik wedstrijden blijven organiseren en zijn we in 2017 op de barricade gaan staan voor behoud van heel Glanerbrook.

Met een stoet van ruim 100 mensen en 6591 handtekeningen onder de arm, liepen van we van Glanerbrook naar het stadhuis in Geleen. Ons signaal was duidelijk. Behoud Glanerbrook, behoud de wielerbaan.

Tot grote vreugde besloot het college van Sittard-Geleen in december 2017 dat Glanerbrook dé centrale zwem- en schaats voorziening binnen de gemeente Sittard-Geleen wordt. Ook werd er op dat moment aangegeven dat de wielerbaan behouden blijft.

December 2020 werd de knoop doorgehakt. Na 2 jaar puzzelen, rekenen en discussiëren gaf de gemeenteraad groen licht voor een grootscheepse renovatie en vernieuwbouw van Glanerbrook.

Met grote vreugde kwam dit nieuws tot ons. Inmiddels is bekend dat in 2025 het nieuwe Sportpark Glanerbrook zijn deuren in Geleen opent. Een trekpleister voor verenigingen sporters, topsporters en recreanten uit heel Limburg en de Euregio. Een plek waar gezondheid maar waar ook sfeer en verbroedering eveneens onlosmakelijk als trekpleister zullen fungeren.

Met binnenzwembaden, waaronder een 50-meter wedstrijdbad en een buitenbad met waterspeeltuin. Een grote ligweide met speeltuin en ruimte om een balletje te trappen of te volleyballen. Met sporthallen, een overdekte 400m schaatsbaan én de enige overdekte 500m wielerbaan met kombochten in Limburg. Een sportmekka voor verenigingen en scholen in de omgeving. Een accommodatie die perfect aansluit bij het Tom Dumoulin Bike Park en Watersley Sports & Talentpark in Sittard. Een zone van sport die hoge ogen gaat gooien.
Aan allen die ervoor zorgen dat dit project er komt wil ik het volgende meegeven. Blijf zoals nu het sporten toegankelijk houden voor iedereen. De laagdrempeligheid voor mensen om te komen sporten gaat werken als een olievlek.

Tot slot
Ik ben ontzettend trots dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan het voortbestaan van deze historische wielerplek en Glanerbrook, in mijn ogen gewoon een gemeentelijk monument en op wielergebied een rijksmonument, een parel. Ik bedank hierbij ook iedereen die een steentje aan heeft bijgedragen.

Het gedachtegoed en werk van o.a. Jean, mijn voorgangers en wedstrijdorganisatoren: Toine, Hub, Frans en Harm, wordt voortgezet. Ik weet zeker dat ze boven bij elkaar zitten, glimlachen en roepen: “Het is koers en het blijft koers!”.


Video samengesteld door Dominique Kobben.

Cookieinstellingen